Help! Amerika kiest!Fout, fout fout…!

 

Zelden voorspel ik de winnaar van de Amerikaanse presidents-verkiezingen correct. Vaak word ik volkomen verrast door de Amerikaanse kiezer en het Amerikaans kiesstelsel. Nu ben ik gelukkig niet de enige, maar toch… De Amerikanen hebben nu Donald Trump. Niet veel zagen dat aankomen. Trump zelf ook niet overigens. Vuilspuiterij hoort bij de Amerikaanse verkiezingen, maar ik zag geen onoverkomelijke problemen voor Hillary Clinton om probleemloos een forse overwinning te behalen. Oke, ze heeft enkele Staten in haar campagne verwaarloosd, maar de voorspellingen waren daar ten faveure van de Democraten. Uiteindelijk heeft ze wel de meeste stemmen “overall” gekregen, maar door het ingewikkelde kiesstelsel niet genoeg kiesmannen die uiteindelijk bepalend zijn voor de overwinning. Trump dus.

 

 

Dom, dom dom…!

Trump vertegenwoordigt zo’n beetje alles wat ik verafschuw in een mens. Nu heb ik sowieso niet zoveel vertrouwen in de mensheid, maar dat even terzijde. Trump slaat wat dat betreft alles. Hij is arrogant, ongeduldig, kinds en dom. Denk niet dat hij slim is omdat hij stinkend rijk is. Dat heeft niets met elkaar te maken. Alle kenmerken van een idioot zijn in hem verenigd. Hij is er trots op dat hij belasting ontduikt en er mee wegkomt (“that makes me smart” zegt-ie hier zelf over). Hij vergelijkt oorlogsvluchtelingen met snoepjes (skittles). Hij maakt seksistische grappen over vrouwen en noemt dat “kleedkamerpraat”. Trump wil een muur bouwen die hij zelf niet wil betalen en die niemand tegenhoudt (verreweg de meeste illegalen komen naar de V.S. per vliegtuig). Hij ontslaat de ene na de andere minister en/of hoge functionaris als die hem even niet goed uitkomt of als ze het lef hebben enige kritische geluiden te ventileren. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar iedereen kent de voorbeelden zo langzamerhand wel. De overkoepelende stupiditeit zit er natuurlijk in dat Trump zit waar-ie zit. Namelijk in het ovale kantoortje. Ik geef onmiddellijk toe dat Hillary Clinton ook niet echt een goede kandidaat was. Stijfjes, strategisch niet sterk, kleurloos. Slap in het debat. Maar kom op zeg! Trump!?

 

 

Boem, boem boem…!

Trump doet graag dingen die nog niemand heeft gedaan. Grootse dingen, in zijn ogen. Hij zal niet de eerste zijn die een atoombom gooit, maar hij kan wel de eerste zijn die er een gooit om een oorlog te beginnen. De anderen (Hiroshima en Nagasaki) werden tenminste nog gegooid om een einde te maken aan een oorlog. Je ziet aan alles wat hij roept en (niet foutloos) twittert dat hij zinspeelt op een manier om een bommetje te gooien op “Rocketman” (Kim Jong-un) van Noord Korea. Sinds Trump aan de macht is komt de Rechterlijke Macht en het Justitieel systeem van de U.S.A. veelvuldig in het nieuws. Meestal omdat het besluiten van Trump moet herroepen of afzwakken. Velen danken God op hun blote knieën voor dit systeem, terwijl ik denk dat het te belachelijk voor woorden is dat een rechtssysteem moet overwerken om een President in het gareel te houden. In mijn ogen moet er zo ontzettend veel veranderen in de V.S. zelf, dat het onbegonnen werk lijkt. Maar goed, men moet ergens beginnen. Laten we kijken of na vier jaar Trump een ander de kans krijgt. Ik denk van wel, dus zal Trump wel weer herkozen worden.

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.