DeugmensenIk kom die term vaak tegen. Met name op twitter. Deugertjes, deugmensjes, deugend Nederland en nog wat varianten hiervan. Als iemand deugt, dan is-ie ok. Als iemand niet deugt, dan doet-ie over het algemeen alleen maar foute dingen. Althans, dat was zo. Als je tegenwoordig voor deugmens wordt uitgemaakt, kan je het wel schudden. Dan ben je hypocriet gajes dat nog erger is dan een fascistische idioot (Sid Lukkassen) die zo stom is om z’n appjes te laten lekken waarin hij stelt dat er slechts een nieuwe wereldorde kan ontstaan door systematisch (linkse) mensen op sleutelposten uit te moorden. En het daarna af te doen als filosofische gedachtespinsels. Ongeveer zo schrijft Jan Dijkgraaf dat op in één van z’n stukkies op twitter. Ik lees overigens zo veel mogelijk van z’n stukkies. Kostelijk zijn ze. Ik ben het sporadisch eens met hem eens, maar hij lult tenminste niet uit z’n nek. Én hij schrijft goed. Hij onderbouwt en komt altijd snel to-the-point. Bovendien moet ik er vaak om lachen, wat altijd goed is. Dat terzijde en weer even terug: Jan Dijkgraaf moet Sid niet, dat maakt hij heel duidelijk. Maar hij gaat helemaal over z’n nek van de deugertjes die nog nooit van Sid hadden gehoord en er nu zo nodig overheen moeten kotsen. Hypocriet gajes, oordeelt Jan. Dat Sid ook nog iets bij FvD doet zorgt volgens Jan voor nog meer volume aan braaksel.

Ik had nog nooit van Sid Lukkassen gehoord, maar dat hoeft ook niet. De meeste mensen hebben ook niet van mij gehoord, maar er wordt desalniettemin regelmatig over me heen gekotst. Op het moment dat je gedachtes toevertrouwt aan een apparaat (mobieltje, in dit geval) of anderszins neerpent, dan vraag je erom dat het uitlekt. Het zou me zelfs niet verbazen als Sid ’t zelf had gelekt. Hebben we tenminste weer een discussie, of iets dergelijks. Dat zal dan het idee zijn. Of ordinair publiciteitsgeil, natuurlijk. Hij is immers “een van de grootste rechtse denkers van dit moment”, en wil dat graag laten weten.”Ik ben huge in Vlaanderen”, maakt hij ook nog even duidelijk in die gelekte appjes. Ik hou niet van wijzende vingertjes, maar als je het over gerichte moordaanslagen hebt, mag je van mij door iedereen aan de schandpaal worden genageld. Had hij nu alleen maar in een park tegen een boom staan te plassen, dan moet je je mond houden. Maar dat is echt wat anders. Het overstijgt: Gij die zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Voor mensen die het nog niet door hadden: ik ben links, ja. En niet zo’n beetje. Nee, old school links. Links in Den Uyl-links, Drees-links, van Dam-links. Niks mis mee. Gestoeld op het idee dat een regering voor z’n bevolking moet zorgen alsof het z’n eigen kind is. Natuurlijk, de wereld is veranderd en ook ik ben niet blijven hangen in de ’70’s. De juiste idealen zijn tijdloos. En als je erin gelooft, laat ze dan vooral niet los. Spiegel ze wel zoveel mogelijk. Aan de veranderde maatschappij, politieke partijen en vooral aan jezelf. Links is overigens links niet meer. Dat is wel duidelijk. Het links van nu hoef ik niet zo nodig. Ascher die broedermoord pleegt op Samson. Groen links dat het liefst de maatschappij zou creëren in een universiteitslaboratorium. D66 was vroeger al niks en is dat nog steeds niet. Vroeger noemde men D66 de vrouwenpartij omdat Jan Terlouw ‘hot’ was en is nog steeds niks onder leiding van de eerste politieke AI robot. Maar nog meer heb ik de pest aan populistische partijen. Dáár druipt nog eens de hypocrisie vanaf. Als je ergens een samenscholing van wijzende vingertjes wilt tegenkomen, kom je daar aan je trekken. Samen met het verfoeilijke: “wij hebben hier 3 weken geleden al over….” en “…hier hebben wij dan en dan al voor gewaarschuwd”. De ik-heb-het-toch-gezegd cultuur. Getver. Alles weten ze beter en anders veranderen ze gewoon van mening. Weg ermee. Tegenwoordig vinden populisten (naar woord, maar bij gebrek aan beter) de VVD al links. Had je vroeger moeten zeggen! Gelyncht werd je! Verbaal uiteraard, voordat dáár weer misverstanden over ontstaan. Dit betekent trouwens niet dat ik het nooit eens ben met bijvoorbeeld Thierry Baudet, Geert Wilders of Hiddema. Ik zal altijd eerst luisteren naar wat ze te vertellen hebben, zonder al mijn oordeel klaar te hebben. De rede. Het enige houvast dat ik nog vind in de politieke wildernis van nu.

En dan nog even over het geweeklaag van rechts dat ze altijd maar elkaar de tent uitvechten. En dat links dan de rijen sluit. Wat een flauwekul. Als er ergens onderlinge nijd heerst dan is het wel op links. Anders hadden we allang één linkse partij gehad. Links heeft het magistraal verprutst en mede daarom is de VVD nu de grootste. Eensgezindheid op rechts. Daar kunnen Ascher, Klaver en Marijnissen nog wat van leren. Tegen de achterban van PVV en FvD die altijd mekkeren over “linkse cartelvorming” en “fascistisch links extremisme” (!?), zou ik willen zeggen: kijk eens om je heen, en vertel eens wat je allemaal leest en hoort van je gelijkgestemden. Als er ergens fascisten in Nederland rondlopen, zitten ze zeker niet op links.

Zo, en nu weer even een podcast van Nico Dijkshoorn luisteren. Daar knapt een mens van op.

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.