Extremisme en CAPSLOCKMet name op de social media platforms is een bedenkelijke ontwikkeling gaande, die wel eens tot een onterechte generalisering van sommige begrippen kan gaan leiden. Ik heb het over begrippen als links, extreemlinks, fascisme, Main Stream Media, kartelbestrijding e.d. Als een nieuwsonderwerp of nieuwsbrenger eenmaal in één zin wordt genoemd met een van bovenstaande begrippen, stromen de reacties binnen die al na een paar zinnen niet meer over het onderwerp gaan maar erupteren in een lavastroom aan superlatieven waarbij kant en wal niet meer van elkaar te onderscheiden valt. Conclusies zijn gauw getrokken en ik word regelmatig in een kamp gezet waarbij ik denk: “Wacht ‘ns even, hier hoor ik helemaal niet thuis.” Etiquette geplakt. Zie dat er maar weer eens af te krijgen.

Toen ik opgroeide was er een tegenstelling tussen links en rechts, dat maakte je niet goed of slecht. Je had slechts een andere mening. Als je tegenwoordig links bent of linkse sympathieën hebt, dan ben je op zijn minst verdacht en potentieel terrorist. Oneliners en stereotypen vliegen je voor je het weet om de oren. Veelgehoord: de kogel/het gevaar komt van links. Fascistisch links partijkartel. Marxistische landverrader e.d. zijn geen uitzondering. Over de NPO/NOS: marxistisch, stalinistische staatsomroep of verlengstuk van fascistisch regime/dictatuur (huidige coalitie). Bij een groot deel van het typend volk bestaat een grote haat tegen alles wat overheid en publieke omroep is. De omroep is verdacht, dus de (praat)programma’s ook, alsmede hun gasten. De VVD was vroeger gewoon rechts. Tegenwoordig zijn ze op z’n minst links (hoe dan?). De PvdA was vroeger gewoon links. Tegenwoordig op z’n minst extreemlinks en niet zelden ook nog fascistoïde. Groen/Linksers zijn allemaal directe afstammelingen van Stalin en zijn er slechts op uit om de wereld te vernietigen.

Nu geef ik grif toe dat de NOS/NPO wel wat meer tegengas kan gebruiken binnen het publiek bestel. Een bredere variatie aan gasten in de diverse talk-shows zou al enorm helpen. Al is het alleen al om de amusementswaarde wat op te krikken door échte discussies te gaan voeren. Dat zou meteen ook de vaak gehoorde klacht: ‘een conversatie van gelijkgestemden’, moeten wegnemen en zou een eerlijker afspiegeling zijn van de werkelijkheid. Op social media platforms zou dat wellicht een deel van de frustratie van Rechts kunnen wegnemen. Ik gun iedereen dat. Geen gezonder klimaat dan een klimaat waarin iedereen zijn zegje kan doen. Wat dat betreft moet de publieke omroep meer in de maatschappij gaan staan, en niet erboven blijven hangen.

Vroeger (en nog steeds) vonden linkse mensen extreem-links eng en gevaarlijk. Ik associeer extreem-links met terroristische groepen als de Baader Meinhof Gruppe, Rote Armee Fraktion en de Rode Brigades. Nooit hebben die groepen steun gehad van het gewone linkse volk. Integendeel. Linkse mensen zijn tegen gebruik van geweld. Elk geweld. Ook van wat zich extreem-links noemt. Extreem Rechts schijnt niet meer te bestaan. Immers, de VVD is links geworden… De PVV en het FvD worden als rechts genoemd door het driftig typend Twittervolk. De kogel komt nooit van rechts, want dat zijn slechts vaderlandslievende mensen die niet anders dan hun historie en cultuurgoed willen beschermen tegen de grote boze buitenwereld.

Wat mij opvalt is dat veel Twittervolk een enorme blinde vlek heeft voor het eigen spiegelbeeld. Zowel over Links als over Rechts. Ik mag graag Baudet en Wilders op de hak nemen omdat zij ofwel verzanden in overdreven metaforisch gedrag dan wel elk onderwerp kunnen ombuigen tot er een ingang is naar hun eigen retoriek. Stormen van kritiek levert het me op. Waar ik vaak gniffelend naar zit te kijken, ik geef het toe. Even voor alle duidelijkheid: linkse idioten neem ik net zo makkelijk de maat. Een mafkees is nu eenmaal een mafkees. Beide soorten zijn te herkennen aan de blinde vlek. Het wemelt van de mensen op Twitter die moord en brand schreeuwen over aanstichters van geweld en vervolgens die zelf het meest vreselijke einde van dit aardse bestaan toewensen.

Linkse idioten kun je meestal herkennen aan de verongelijkte slachtofferrol die ze na de eerste beste belediging aannemen. De “nou, zeg…” typetjes. (Extreem) rechtse idioten aan het CAPSLOCK gebruik, vergezeld van veel uitroeptekens en woest kijkende emoji’s en vaak onderontwikkeld taalgebruik. Dus als je je gaat begeven op social media platforms of je bent er al en word je aan alle kanten aangevallen, blijf vooral trouw aan jezelf en wees niet te trots je eerst even in te lezen over een onderwerp voordat je je mening geeft. Wees ook niet bang om toe te geven dat je fout was, als je dat eigenlijk vindt.

Laat je in ieder geval NIET INTIMIDEREN!!!!!! en reageer vooral niet met “nou, zeg….” Als je, net zoals ik, een hekel hebt om deze vormen op je scherm te zien, zit je op de goede weg. De weg van de redelijkheid.

Je bent pas extremistisch als je extremistische dingen doet en ervan geniet.

Menno Voorwinde

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.