Dé Blinde VlekDe wereld staat in de fik. Overal demonstraties, plunderingen, rellen, burgergeweld, politiegeweld en verbaal geweld. Een tikkende tijdbom onder onze knikkende knieën. Het gaat dan ook wel ergens over natuurlijk. Verschillende hete hangijzers worden tegelijkertijd uit het vuur gehaald en blootgelegd aan de wereld. Slavernij, discriminatie, seksisme, racisme en ordinair hooligan gefeest. En dat terwijl er ook nog ‘ns een dodelijk virus rondwaart. Alle ingrediënten voor een Apocalyps. We rammen er al een tijdje op los en het eind lijkt nog niet in zicht. Gekleurd tegen wit, wit tegen gekleurd, heden tegen verleden, vrouw tegen man, man tegen vrouw, gekleurd/wit tegen beelden, slavernij tegen overheersers. Redelijkheid is nog slechts tussen de regels te vinden. Omdat alle hierboven genoemde hete hangijzers op z’n minst raakvlakken hebben met de slavernij, wil ik het daar nog even over hebben.

We vergeten er een paar…

Konden mensen maar net zo goed nadenken als dat ze met hun vingertje kunnen wijzen. Als het vingertje eenmaal gericht is op een groep, dan stokt het denkproces. Hoewel het wemelt van de vingertjes die alle kanten op wijzen, pik ik er even één vingertje uit. De slavernij-vinger. Die vinger wijst voornamelijk naar de slavenhandelaren en de nakomelingen daarvan. Het vingertje wil gerechtigheid en is sterk. Hele standbeelden kan hij omtrekken. Jammer en redelijk nutteloos. Het gehate slavernijverleden heeft een oorsprong die nog veel en veel verder teruggaat én is bovendien nog steeds van kracht. Jawel, echt waar.

Sterker nog: meer dan de helft van de wereldbevolking onderschrijft slavernij als legitiem. Het is terug te vinden in het Boek der Boeken, de Bijbel. Nee, niet afhaken nu! Ik zal het aantonen. Voordat je gaat roepen dat het allemaal achterhaald is en dat er afstand van genomen is, leg ik uit dat dat helemaal niet kan en zelfs verboden is. Eerste even een aantal zaken op een rijtje die jullie ongelovigen moeten weten om het straks ook nog allemaal te snappen:

Als men het in gelovige kringen heeft over de Wet, dan wordt daarmee de Tora bedoeld. De Tora zijn de eerste vijf boeken uit het Oude Testament: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. De meeste verhandelingen over slavernij staan in die delen, maar ook in het Nieuwe Testament komt het terug. Dat maakt echter niet uit vanwege de volgende stelling die ik letterlijk overneem uit Lucas 16:17 Maar nog eerder vergaan hemel en aarde dan dat er ook maar één tittel (letter) van de wet wegvalt. In gewone mensen taal: Alles dat in de Tora staat moet tot de letter worden opgevolgd en mag niet worden aangepast. Nog geen komma.

Hemel een Aarde zullen vergaan voordat er iets aan de Wet veranderd. Jezus was jood en had zich daarom ook te houden aan de Joodse Wet (Tora). In meerdere passages in de Bijbel wordt gesteld dat God onveranderlijk is (o.a. Numeri 31:19, Ezechiël 24:14, Jakobus 1:17). Deze passages laten geen ruimte voor verschillende invalshoeken. Conclusie: Jezus was op de hoogte van slavernij, maar het nimmer veroordeelde. Integendeel. Hij is daar heel duidelijk over in Mattheüs 5:17-18. De Tora móét letterlijk worden genomen. God is onveranderlijk. Slavernij wordt goedgekeurd (soms zelfs aangemoedigd) door Jezus, de Wet en God. Dat is nogal wat, niet?

Meer schokkende passages over slavernij kun je vinden via de volgende links: Leviticus 19:20-22 en 25:44-45; Deuteronomium 5:21, 20:14 en 21:10-14; Exodus 20:17, 21:2-8, 21:20-21 en 21:26-27; Genesis 16:1-6, 17:12-13 en 30:1-13.

Goed. Als jullie de (kleine) moeite hebben genomen dit tot je te nemen, dan zijn jullie het met me eens dat de wijdverbreide acceptatie van slavernij begonnen is bij de Bijbel. Let wel: ik beweer NIET dat er daarvoor of in andere culturen geen slavernij was. Die was (is) er wel degelijk. Maar de verantwoordelijkheid voor het beklijven van goedgekeurde slavernij hebben we toch echt te danken aan het christendom. En erger nog:

Als je gelooft in de het woord Gods (de Bijbel) dan ben je vóór slavernij. Het is niet anders. Je hangt een geloof aan dat slavernij nog nooit heeft veroordeeld en het niet mag schrappen uit de Heilige Schrift. Veel hoor ik tegenwoordig: “Elk weldenkend mens is tegen slavernij.” Wel, er zijn niet zo veel weldenkende mensen als die bewering doet vermoeden. Ben je écht tegen slavernij, maar geloof je toch in God? Zoek een ander geloof. En lees je van tevoren in over hun heiligheid. Met de Bijbel in de hand zijn veel onbeschrijflijke misdaden begaan. De slavernij is ook met de Bijbel in de hand wijdverspreid. Wrijf de blinde vlek uit je ooghoek en zie wat er is gebeurd. De wereldgeschiedenis is doorspekt met sporen van dood en verderf door mensen met de Bijbel in de hand. Van de kruistochten tot slavernij. Alles met Gods zegen.

Het is schier onmogelijk om iedereen te overtuigen dat het verwerpen van Gods Woord noodzakelijk is om de weg naar mondiale acceptatie van elkaar te bewerkstelligen. Geloofsruzies zijn bijna een garantie voor oorlog. Zonder geloof zal men eerder gedwongen zijn naar de persoon zelf te luisteren in plaats van zijn overtuiging te horen spreken. Maar ja, ga er maar aan staan. Dat afschaffen van een geloofsboek.

We moeten ergens beginnen dus…:

In plaats van de beeldenstorm stel ik één laatste boekverbranding voor: slechts één boek, maar dan wel alle edities en exemplaren op één van elke editie na. Voor het museum. Opdat we niet vergeten. En demonstranten kunnen allemaal naar Vaticaanstad. Omsingelen en belegeren totdat er afstand van de vervangende Troon Gods wordt gedaan. Geweldloos a.u.b.

En de Bijbel? Die kan in het museum het onderschrift krijgen: …

…grootste vernietigingswapen der mensheid tot op heden…

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

One thought to “Dé Blinde Vlek”

  1. Het is natuurlijk een schande dat sommige mensen de situatie gebruiken om met een tv onder de armen weg te lopen bij een winkel in de mom van, wij zijn aan het demonstreren!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.