Bos en bomenIk zie door de bomen het bos niet meer. Zelden, eigenlijk nooit, heb ik zo’n explosie aan nieuws in zo’n korte tijd voorbij zien komen. Ik geef ter verduidelijking een opsomming van nieuws dat sinds corona de revue heeft gepasseerd. Ik vergeet vast een hele hoop, maar de volgende opsomming schoot me in een tijdsbestek van 10 minuten te binnen: BLM – ALM – Cancel culture – Corona – Standbeelden – Akwasi – Derksen – Boomsma – Racisme – Racismedebat – Knielen – Adverteerders – Shaming – WOKE – VvMU – Manifest – VI – Genee – Etnisch profileren – Overheid – Belasting – Discriminatie – Slavernij – White Privilige – Politiegeweld – RIVM – Van Dissel – Gommers – Fidan Ekiz – Boerenprotest – CO2 uitstoot – Veevoer – Nertsen – Rutte – BN’ers – Pedo’s – Trump – Biden – Obamagate – NPO – Op1 – Gelauff – Sylvana Simons – Halsema – Hugo de Jonge – Pieter Omtzigt – Carola Schouten – Federal Agents – Mondkapjes – Tweede Golf – Seksisme – George Floyd – KLM – CDA – Economie – EU – G5 – Weeskinderen.

Pffffffffffffffffffffffffffffffffffffff…………………….

Het is teveel. Althans voor het tijdsbestek dat we dit allemaal tot ons moeten nemen. Mensen raken in de war en gaan de gekste dingen doen en roepen. Als ik begin maart tegen iemand had gezegd dat er in juli geen standbeeld meer overeind staat; dat blank wit is geworden; dat blanken de voeten van donkere mensen kussen met honderden tegelijk; dat politiemachten in de VS knielen voor betogers; dat Trump een mondkapje draagt; dat Arie Boomsma eigenhandig VI om zeep helpt; dat mensen ontslagen en geslagen worden omdat ze een andere mening hebben; dat een virus 2 keer wereldwijd snoeihard toeslaat; dat er 100 duizenden nertsen worden vermoord; dat boeren bijna voor een volksopstand zorgen; dat vrijheid van meningsuiting alleen geldt voor mensen die het met elkaar eens zijn; dat we weeskinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland laten barsten; dat blanken……..uhhh…..witten zich te allen tijde bewust moeten zijn dat ze donkere mensen aan het discrimineren zijn; dat de moord op een donkere meneer voor maandenlange, wereldwijde protesten zorgen; dat we vooral WOKE moeten zijn en dat een wit privilege een vrijbrief is geworden om de witte mens gelegitimeerd alles te ontnemen, dan hadden jullie me opgesloten.

Toch is dat allemaal (en nog veel meer) gebeurd. Mensen zijn compleet de weg kwijt. Mensen zijn niet meer in staat te onderscheiden wat wel en wat niet belangrijk is. Mensen en bedrijven richten zichzelf ten gronde, teneinde maar niet voor iets slechts (racist) te worden uitgemaakt. Het wrange is: no matter what, het gebeurt tóch. Kijk om je heen, volg het nieuws en je ziet het. De School gaat failliet door hun eigen inclusiteit tot in het absurde door te voeren; Starbucks staat aan de rand van de afgrond ondanks krampachtige pogingen WOKE te zijn. Iedereen loopt de kans zijn/haar baan te verliezen door Corona en we doen er samen nog een schepje bovenop door waardevolle mensen te cancellen. Afserveren. Gewoon omdat ze anders denken. Er is een belachelijk manifest opgesteld ter verdediging van het vrije debat. Een manifest! Nou ja, tot manifest verworden open brief. Met talloze (bekende) ondertekenaars. “Ik verklaar hierbij dat ik het recht heb om te kunnen zeggen dat sneeuw groen is en gras wit.” Als we zo’n manifest denken nodig te hebben weet je dat we veel te ver zijn doorgewandeld op het dwaalspoor. Ik verbaas me nog steeds tot in mijn diepste vezel hoe het zover heeft kunnen komen én waarom zo veel andere mensen dat besef ontberen.

We zitten in een valkuil met weerhaken. De enige manier om eruit te komen is, om in het midden, op elkaars schouders te gaan staan. Dat we ons allemaal beseffen waar het nu eigenlijk werkelijk om gaat. Een leefbare, gelijkwaardige samenleving. Ik weiger te geloven dat haat alleen maar weggepoetst kan worden door boetedoening. Schuld bekennen en vergeven. Elkaar recht in de ogen kijkend. Verbeter wat je kan, waar je kan en doe het vooral samen. De rest is futiel en deconstructief.

Als de blankwitte mens geen schuld kan bekennen en de getintzwarte mens geen vergeving kan schenken, hebben we geen gemeenschappelijke grond meer onder onze voeten en kunnen we beter uit elkaar gaan. No hard feelings, geen vechtscheiding. Maar vanuit wederzijds besef dat wij niet (meer) met elkaar samen kunnen leven. Ik geloof zelf dat onze samenleving de moeite waard is om te redden van een apocalyptische kloof tussen rassen. Maar dan moeten we wel eerst in staat zijn om op z’n minst de intentie te tonen dát we met elkaar verder willen. En dat zie ik nog nergens terug.

Alles kan beter, niets zal ooit perfect worden. Red elkaar, meer vraag ik niet.

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.