NatasjaKent U Natasja? Nee? Dan zal ik haar zo even voorstellen. Sommigen van jullie kennen haar al en weten dat elk woord waar is. Door Natasja voor te stellen herstel ik uw hoop voor de mensheid. Die zal ongetwijfeld wat deuken hebben opgelopen, het afgelopen half jaar. Misschien zelfs al wat langer. Als u aan het eind van dit stukje denkt: “Verrek, ze bestaan nog,” dan is mijn doel bereikt.

Natasja is ongelooflijk intelligent. Vele gesprekken heb ik met haar gevoerd. Alle zeilen moet ik bijzetten om haar discussieniveau bij te benen. Niet zelden moet ik na een gesprek mijn mening bijstellen. Soms is dat ook andersom. Zelfs dat maakt haar blij. Nieuwe inzichten verwelkomt ze als kostbare geschenken. Nederlagen kent ze niet. Alles is winst.

Natasja is bijzonder lief. Een empathische uitzondering. Als zij ergens binnenkomt wordt elke heersende stemming een paar toontjes mooier. Dat gebeurt gewoon. De slechtste mensen, die u en ik allang hebben ver- en beoordeeld, serveert zij nooit zomaar af. Altijd probeert ze te begrijpen wat de beweegredenen voor hun daden zijn. Ze verbluft met haar inzicht. Zelfs als je het niet wilt. Een bijzondere gave. Glimlachend veegt ze de vloer aan met vastgeroeste denkbeelden. Geen lach uit de hoogte. Een verbindende glimlach. Gelijkvloers. Vaak maakt ze het verschil.

Alleen de gevoellozen zien haar niet.

Natasja is bescheiden. Niet vals bescheiden. Nee, the real deal. Ze is simpelweg niet in staat om haarzelf boven anderen te plaatsen. Bovendien weigert ze dat. Het beginpunt is altijd dezelfde gelijke lijn bij Natasja. Het verschaft haar een breed spectrum aan inzicht. Niets menselijks is haar vreemd. En zo denkt ze ook over haar medemens. Natasja denkt altijd eerst aan ‘de ander’ voordat ze aan haarzelf denkt. Als ze zelf het middelpunt is, ondergaat ze dat met vrolijke schaamte. Leuk, maar alsjeblieft niet te veel.

Natasja is een prachtige vrouw. Als zij ergens binnenkomt kijkt iedereen in haar richting. Niet omdat ze raar is uitgedost, of omdat ze lang is. Nee, het is haar aura. Daar past elke kamer in. En het is een fijn aura om in te vertoeven. Natasja schenkt iedereen in haar aura aandacht.

Hoe ik dat allemaal weet? Natasja is volgende week de moeder van mijn kleinzoon. Ze is mijn dochter. Mijn eerstgeborene en ik ben tot over mijn oren trots op haar. Ze maakt het leven van iedereen in haar omgeving een beetje mooier. En straks gaat mijn kleinzoon dat voortzetten. Dat weet ik zeker.

Als mijn hart zwaar voelt, hoef ik maar aan Natasja te denken en dan gaat het onmiddellijk beter.

Ik gun haar de mensheid. Nog nét. Ik ben niet als Natasja.

Ze is wél mijn grootste schat.

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

2 gedachten over “Natasja”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.