BedreigingHet loopt de spuigaten uit. Mensen worden steeds frequenter voor rotte vis uitgemaakt op Sociale Media. Doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag. Gisteren was het op Twitter weer eens raak. Saskia Noort werd daar door de mangel gehaald, omdat ze op Twitter een screenshot van een racist liet zien van een instagrampost. De honden lusten er geen brood van. Saskia had het gore lef gehad om het op te nemen voor Clarice Gargard. Die krijgt regelmatig meerdere riolen over haar uitgestort. Saskia moest maar een huisneger nemen en sowieso voor de trein worden gegooid. Deze voorbeelden zijn slechts onzichtbare rimpelingen in de gigantische gierput. De deksel is definitief weggeflikkerd. Onbehouwen, met zichzelf ingenomen laptoplulletjes zitten massaal hun keyboards onder te kwijlen van het genot dat zij uitdruppelen door anderen angst aan te jagen. Digitale terroristen. Meestal anonieme accounts. Verwijder ze en ze vermenigvuldigen zich elders. Andere namen, nog meer gier.

Niemand is hetzelfde. Iedereen reageert anders op bedreigingen. Leuk is het nooit. Clarice schrijft columns, Saskia ook. Meestal met een uitgesproken mening. Dat maakt wat los. En dat is ook de bedoeling. Eens of niet, houd je fatsoen. Althans, in zoverre dat je niet overgaat tot dreigementen en scheldpartijen. Clarise trekt zich de bagger behoorlijk aan. Dat zit, denk ik, in haar karakter opgesloten. Niks mis mee. Ze krijgt ook wel ontzettend veel bagger over haar heen. Het beangstigd haar. Zodanig dat ze haar twijfel over een te schrijven column kenbaar maakt op Twitter. Alleen al dat ze dat doet levert haar een flinke teil Twitterstront op. De column gaat over racisme en ze heeft ‘m (gelukkig) wel geschreven. Saskia krijgt naar eigen zeggen, niet zoveel bagger als Clarice, maar toch nog haar ‘fair share’. Saskia wordt er vooral boos om. Vooral als het anderen raakt. Ik kan het me allemaal voorstellen. Iedereen is anders.

Gisteren vroeg ik mij op twitter hardop af of mensen het zouden durven hun bagger ook face-to-face te spuien. De meeste denk ik niet. Dat wist ik natuurlijk al, maar ik mag graag zo’n fikkie opstoken. Wie weet komt er nog wat nuttigs uit. Nee, dus. Aan Twitter zelf vroeg ik of het misschien een idee is om anonieme accounts te verbieden. Ik stelde voor een verifieerbare naamsvermelding in het biografiekatern. Saskia heeft zoiets volgens mij ook al voorgesteld. Ik zag haar later op twitter de aanvulling maken dat scheldwoorden eruit gefilterd kunnen worden. Net zoals tepels, bijvoorbeeld. Dat lijkt mij dan weer minder effectief. Mensen zijn bijzonder inventief als het gaat om uitschelden en bedreigen. Als je voor de rechter kan komen, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Dan zijn de anoniempjes ineens niet zo ‘dapper’ meer, vermoed ik. Het lijkt mij een goede stap terug naar een beetje fatsoen. En dan bedoel ik fatsoenlijk met elkaar omgaan. Oneens? Prima. Wissel argumenten uit en laat het daarbij. Doodsbedreigingen en inventieve scheldkanonnades horen in geen enkel gesprek thuis. Dan maar wat minder gelukskwijl op je keyboard. Nog geen reactie van Twitter gehad. Verrassend.

Al een tijdje zijn alle Sociale Media bezig met hun regeltjes aan te passen, om maar zo deugdelijk als mogelijk voor de dag te komen. Ons gedrag wordt de maat genomen. Als ik de maat wordt genomen, neem ik ook altijd even de maat op van de maatnemer. En dat is best wel lachwekkend. Alle platforms zijn er om geld te verdienen. Prima. Als hun reputatie op het spel komt te staan, en dus geld gaat kosten, worden regeltjes aangepast. Naar de waan van de tijdgeest. Reclames van ‘foute’ bedrijven of programma’s worden geweerd. Ook prima. Hun bedrijf, moeten ze zelf weten. Maarrrrrrr….als ze zeggen dat daar een sociale bewogenheid achter zit, zijn ze de lul. Want dan zeggen ze niet meer dat ze geld willen verdienen, maar dat ze een voorbeeld voor het Volk willen zijn. Ook prima, maar dan verplicht je ook jezelf een goed voorbeeld te zijn.

Ik verwacht van Twitter dat er binnenkort alleen nog maar ‘brave’ anoniempjes op hun platform zijn te vinden. En de rest, natuurlijk, die altijd al de ballen torst om niet anoniem op Twitter te verblijven.

Succes!

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.