De Jeugd van TegenwoordigAls je iemand met met een vies gezicht hoort zeggen “die jeugd van tegenwoordig!”, heb je waarschijnlijk te maken met een zuur oudje. Heb je niks aan. Oude mensen die vergeten zijn dat ze zelf jong zijn geweest. Nee: HOE het was om jong te zijn, klopt beter. Ik ga jullie niet vertellen wat je wel en wat je niet mag doen. Dat weet je zelf wel. Of niet. Het maakt in elk geval niks uit. Ik ben namelijk ook jong geweest en weet nog HOE dat was. Nooit luisterde ik. En al helemaal niet naar ouwe mensen die “vroeger was alles beter” riepen. Af en toe net doen of je luistert en dan weer verder. Leven!

Veel mensen doen alsof jullie niet zelf kunnen nadenken. Leeftijd is geen garantie voor wijsheid. Oudjes denken van wel. Dan voelen ze zich belangrijk. In sommige gevallen als ervaring een ‘dingetje is, zeg maar’, dan wel. Verder is het schromelijk overdreven. Oude mensen die vaak het woord ‘vroeger’ gebruiken, zijn te oud om nog te weten hoe het vroeger écht was. Toen waren zij de jeugd van tegenwoordig. Geen lieverdjes. Althans veel niet. Wedden dat veel van de vroeger-was-alles-beter-mensjes veel meer stouts hebben gedaan dan jullie ooit zullen doen? Leren doe je vooral van je eigen fouten. Wij hoeven jullie niks te vertellen. Jullie pikken dat onderweg zelf wel op.

Kut…! Zal de leeftijd zijn. Vergeet ik zomaar te zeggen wie ik dan wel niet ben. Menno, aangenaam, ouwe lul van wel 57 met een dochter van 35 en een van 6. Punker, kraker, pacifist, straatschoffie, zuipschuit, vrouwenverslinder, kroegloper, burgerlijk ongehoorzaam en omschopper van heilige huisjes. Allemaal Ex. Maar niet in mijn hart en hoofd. Ik ben vanzelf groot geworden. En dan leer je ook vanzelf. Als je dat wilt. Jullie hebben de tijd en daar zijn wij oudjes jaloers op. Nijd, gewikkeld in een chique grijs laken.

Grappig is dat die oudjes vaak over jullie klagen op kanalen waar jullie helemaal niet naar kijken. Op de TV. Hoe 2000 is dat? En dan willen ze jullie de les lezen? Ze hebben ook geen vertrouwen in jullie. Ook al zo’n mooie. Hoe zijn die oudjes zelf dan oud geworden? Niet door de hele tijd braaf naar iedereen te luisteren. Als je er zin in hebt zoek dan maar ‘ns een JoeTjoep-fillumpie op van Woodstock. Of van de punkbeweging eind jaren ’70. Daar zitten een hoop oudjes van nu tussen. Geen brave rakkers kan ik verklappen.

We snappen jullie taal niet. En zo hoort het ook. Onze ouders snapten ons ook niet. En als ze dat wel deden, interesseerde het ons niet. Allemaal zijn ze vergeten hoe het was om jong te zijn. Jonge mensen hebben helemaal niks met ouwe mensen. Oude mensen zouden alles met jonge mensen moeten hebben. Jullie gaan wat maken van de wereld die wij, oudjes, voor jullie hebben verkloot. Ik heb vertrouwen in jullie. Maar dat interesseert jullie geen reet. En zo hoort het ook. Als je mazzel hebt, heb je een hele coole moeder, vader, oma of opa die je dit stukkie laat lezen. Uit jezelf zal je niet snel op mijn site terechtkomen.

Goed zo!


Leuk? Steun m’n stukkies dan via
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.