De Kiezel 15 – Goed Nieuws Zonder FeestTerwijl ik mijn dagelijkse column aan het schrijven ben, krijg ik een melding op mijn telefoon: ‘er staat een nieuwe uitslag in uw patiëntendossier.’ Mijn hart slaat even over. Snel log ik in. Snel is niet het goede woord, want het moet via de DigiD- app. Dat is overheid, ergo langzaam. Een paar minuten later zie ik het staan:

Conclusie:
Supraglottische massa rechts(zie verslag MRI van 08-09-2020) met geassocieerde peritumorale inflammatoire veranderingen in de rechter lamina van de cartilago thyroidea. Geen kraakbeeninvasie.
Er staat nog veel meer boven. Vooral medisch jargon. De conclusie, daar gaat het om. Die is gunstig. Het is de conclusie van de tweede MRI die nodig was omdat de eerste MRI gedeeltelijk onduidelijk was. Belangrijkste vraag: Is er uitzaaiing naar mijn kraakbeen? Als dat zo is, dan moet mijn strottenhoofd inclusief stembanden operatief worden verwijderd. Dat is door deze conclusie voorlopig uitgesloten. Wel zit er een fikse ontsteking rond De Kiezel. De vestingmuur.
 
Huize Korenbloem is gematigd optimistisch. Er volgen nog twee uitslagen die allebei gunstig moeten uitvallen. Anders ben ik alsnog de lul. De CT scan van mijn longen en een PET scan van mijn lichaam tot net boven de knie. Tussen hoop en vrees. Alweer.
 
Donderdagavond krijg ik een telefoontje van de chirurg van het AUMC. Tussendoor heb ik al een paar keer mijn patiëntendossier gecheckt of er nieuwe uitslagen zijn bijgeschreven. Niets. Een dag gaat voorbij. En bijna nog een. Kwart over zeven donderdagavond krijg ik het belletje. Ik schrik in eerste instantie enigszins, omdat slecht nieuws meestal telefonisch wordt aangekondigd.
 
Ik zet de Vooravond op pauze en ga rechtop zitten. “Goed nieuws!” galmt mijn vrolijke Noord Italiaan in de telefoon. Ik ontspan. Een rateltje volgt over uitzaaiingen die er niet zijn. PET en CT zijn helder en geen indicatie op afwijkingen. Hij spreekt snel en ik moet me inspannen om hem te volgen. In overleg zeggen we de afspraak voor morgen af. Geen nut om, met de wild om zich heen slaande corona, onnodige risico’s te nemen. Wel vind hij dat spoed is geboden en hij belooft dat de oncoloog spoedig contact met me op gaat nemen. Aankomende week al. Ik zal dan ook meteen een dag en nacht worden opgenomen om een sonde voor voeding aangemeten te krijgen. Waarom dat direct al nodig is, is mij niet geheel duidelijk. Ik vermoed dat het te maken heeft met de chemokuur die, in tegenstelling tot een eerder voorlopig plan, gelijk gaat lopen met bestraling. Details. Vragen kan ik stellen tijdens het gesprek met de oncoloog.
 
We zijn voorlopig uitgepraat en ik bedank de chirurg voor het goede nieuws en z’n snelle handelen. Na het telefoontje zit ik even stil op de bank. Waarom ben ik niet uitzinnig van blijdschap? Er is geen uitzaaiing! Geen beter nieuws kan ik me op dit moment wensen. Ik zit al met mijn hoofd in het volgende stadium. Het stadium waar ik eerder ook al even in heb gezeten. Het vooruitzicht van een lange, vermoedelijk slopende behandeling. Chemo en bestraling. Minimaal zeven weken. Waardeloos voor mijn gezin. Al zien zij dat gelukkig anders.
 
Ja. Ik ben blij dat er geen uitzaaiingen zijn. Blij dat ik mijn stem mag houden. Dankbaar dat ik vooruit kan zien op het herontdekken van mijn smaak. Het blijft wél kanker. De Kiezel gaat het niet zomaar opgeven. Hij is wispelturig en ik vertrouw ‘m voor geen meter. Er is nog een lange weg te gaan.
 
Goed nieuws maar nog geen feestje.

Hou mijn stukkies in de lucht en krijg extraatjes in je mailbox
Steunen> vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

2 gedachten over “De Kiezel 15 – Goed Nieuws Zonder Feest”

  1. Pffff, in wat voor wereld ben je terechtgekomen. Ik typ dit weer op het.minitoetsenbord van mijn Nokia, via de iPad wilde je site het niet hebben en nu onderweg, typewerk vanuit een hobbelende auto 🤦🤪. Even over je sonde, mijn tante had dit ook. Dit is om te voorkomen dat, als je tijdens bestraling en andere behandelingen teveel slikklachten krijgt, je te weinig gaat eten. En dat is funest. Ik denk dat je, net als zij, een maagsonde krijgt. Daarvoor.moet je idd nachtje blijven. Veel fijner dan een neussonde, die kreeg ik ooit, waardeloos vond ik het. Maar even zonder al die toestanden; het ziet ernaar uit dat je een lastig traject in gaat maar dat je in feite een dikke grote hobbel niet hoeft te nemen. Je familie en vrienden kunnen blijven genieten van je stemgeluid en je kunt over een tijdje Pim de eerste stoute woordjes leren😜. Dat moet toch een goed vooruitzicht zijn. En je kunt Linda lieve dingen influisteren en schreeuwen naar de idioten, die Corona negeren of voor hoax verklaren. Alles.met je eigen stem. Ik kijk aan de zijlijn een beetje mee en als ik denk dat ik kan bijdragen aan een wat lichter gevoel bij jou, zal.ik dat niet nalaten. Je bent een survivor, dat zijn de beste! Kop op, onderga het en vind elke dag je lichtpuntje. Hier alvast een: ik ben aangekomen op plaats van bestemming en.mijn chauffeur vind dat ik uit moet stappen 😉, ik stop dus met typen, hoe fijn is dat. 😁☀️☀️☀️
    Sterkte en blijf lachen 💞 Irma

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.