Syndroom van LockdownDe laatste persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge stemt mij, voor de verandering, weer eens enigszins hoopvol. Onvermijdelijke ingrepen in de toch al ontwrichte samenleving. Het moet. Hier thuis snappen we dat al sinds maart en leven ernaar. Niet omdat we zo gezagstrouw zijn. Omdat we vatbaar zijn voor rede. Het kaf van het koren kunnen scheiden. We moeten wel. Er waart een levensgevaarlijk virus rond en iedereen die dat ontkent is óf aangetast door het virus óf komt een massa hersencellen tekort. Mark Rutte was zowaar weer een beetje Minister Presidentieel. Eindelijk. Die joviale knakker act komt me zo langzamerhand m’n strot uit. Harde maatregelen kondigt Mark aan. Een Lockdown Lite. De aanzet tot een nog strengere lockdown.

Zoals altijd laat Rutte een beetje rek over. De maatregelen gaan een dag ná de persconferentie om 22:00 uur in. Ik hoor de telefoons al rinkelen bij de restaurants en partytenthouders. Feessie!!!!

En zo geschiedde. Massaal zijn we ons buitenshuis gaan volvreten om daarna hutjemutje in partytenten te laten vollopen. Lallend en brallend de lockdown in. Opa en Oma? Wie? Zelfs het internationaal journaille was naar Nederland afgereisd om afkeurend verslag te doen. Ik schaam me. Er komt een punt dat leuke dwarsigheid overgaat in het ‘Syndroom van Lockdown’. Zelfgekozen debiliteit. Normaal gesproken zoeken ze het maar uit. Als ze alleen zichzelf ermee naaien. Maar hier heb ik en mijn gezin aantoonbaar last van. Na een eerste vernietigende golf en onbeschrijflijk veel leed in risicogroepen, nog steeds zo’n overduidelijke Fuck-You-Middelvinger naar ons maken, is ronduit misdadig. Woest ben ik. Ook een beetje op Mark. Over twee weken zal hij zich afvragen waar die plotselinge piek nu toch vandaan komt. Van gisteren, Mark. Jouw gift aan het klootjesvolk. Een dag en een paar uur. Een feessie voor Corona.

Ik vraag me af waarom onze MP, die geacht wordt juist de zwakke groepen te beschermen, die rek heeft gelaten. Waarom niet op de persconferentie meedelen dat de maatregelen per direct ingaan? En niet pas 27 uur later? Wereldwijd zijn wij het snelst stijgende besmettingsland. Van beste leerling van de klas naar verongelijkte strafpuber op de gang. Waarom leren we zo slecht? Ook recente geschiedenis herhaalt zich. Mark moet nu toch wel beseffen dat hij het van het Volk niet moet hebben. Althans een flink deel daarvan. Die hebben superspreadende kak aan alles en iedereen, behalve zichzelf. Dus ook aan jou, Mark. De hamer die je wilt gebruiken om het virus neer te meppen, moet ook tegen de door jouw zo geliefde Nederlandse bevolking worden ingezet. De grote groep die wél het nut inziet van de strenge maatregelen, zal je er niet mee raken. Die zijn het al sinds maart gewend. Die houden zich aan de maatregelen, ondanks jou, Mark.

Als een flink deel van je kroost zó ver heen is, dat je niet meer wordt begrepen en dat er daarom niet meer naar je wordt geluisterd, blijft de harde hand over. Als de coulance van de aangereikte rek misbruikt wordt voor eigen hedonisme, moet de rek eruit. Geen ruimte meer. Voel je daar niet schuldig over, Mark. Ze doen het zichzelf aan. Ongetwijfeld krijg je een storm van kritiek als die noodwet er door wordt doorgejakkerd, als de corona-app verplicht wordt gesteld, als de avondklok wordt ingesteld, als elke branche zich luidkeels het ondergeschoven kindje voelt. Rug recht en doorzetten. Dictator zullen ze je noemen. Ze doen maar. Je moet je kroost beschermen en redden. Ook al snappen ze niet dat je dat doet.

Als jij de rek er voortaan uitlaat, beloof ik je te steunen. En ik stem niet eens VVD. Kun je nagaan.

Uiteraard hou ik je wel aan je belofte dat al die extra maatregelen onmiddellijk worden opgeheven als de crisis is bedwongen.

Succes!


StukjesSteun via vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.