DenemarkenTweede golf? Welke tweede golf? Niet in Denemarken. Die is alweer geschiedenis.

Nu weet ik wel dat Denemarken Nederland niet is. De volksaard is anders, maar niet veel. Van nature houden ze daar al een zekere afstand tot elkaar. Dat is ook makkelijker in Denemarken. Ze wonen beduidend verder van elkaar af dan hier. Ze hebben ook meer ruimte. Ze zijn wel iets gehoorzamer dan wij. Zal wel door de Duitsers komen. En nu weet ik ook wel dat ze minder inwoners hebben. Ongeveer een derde van de het Nederlandse inwonertal. Ze zijn kennelijk ook nog een stuk slimmer. De helft van de Denen is al getest. En ze kunnen zich zo vaak laten testen als ze willen. Ze hebben daar het contact opsporingsonderzoek ook goed geregeld, waardoor ze besmettingshaarden snel in de smiezen hebben en kunnen isoleren. Een kleine 3 miljoen Denen zijn al getest. Ga er maar aan staan. Nou, dat hebben ze gedaan. De Denen hebben midden in Kopenhagen een ‘superlab’ neergezet. Een oppervlak van ongeveer 5 zeecontainers. Je kan ’t zo neerzetten op elke willekeurig parkeerplaats bij supermarkt of bouwmarkt.

Het wordt nog beter.

Het gaat natuurlijk om wat er in die container staat. Een supertestmachine. Die draait 24/7. In Zwitserland gekocht. Kost een paar centen, maar dan heb je ook echt wat. Binnenkort gaat zo’n zelfde lab draaien in Aarhus. Bam! Voor mekaar. Elke afgenomen test krijgt een barcode. Die wordt door die supermachine gescand. Geen vergissing mogelijk. Uitslag na maximaal 1 dag. Op zo’n schaal is dat peanuts. Vooral omdat je daardoor uitbraken in de kiem kan smoren. Dat ene superlab kan net zoveel testen verwerken in dezelfde tijd als alle testlabs in Nederland bij elkaar. En ze hebben er straks twee. Overal in Denemarken zijn tenten neergezet waar de Denen zich kunnen laten testen. Ook de mensen die twijfelen worden opgeroepen om zich te laten testen. En ze geven er massaal gehoor aan.

We staan voor lul met onze grote bek in Nederland. In Denemarken is de tweede golf al weer onder controle. Wij staan aan het begin. We zijn nog niet uitgediscussieerd. Niet genoeg tests, niet genoeg personeel, niet genoeg testlocaties, een rammelend contactonderzoek. Waarschuwingen van experts die weggehoond worden door de mensen die een grote mond belangrijker vinden dan een adequate gezondheidsbescherming. Moedelozer en moedelozer wordt ik ervan. Het zorgpersoneel en de GGD idem.

Denemarken heeft vanaf het begin meteen een groot deel van haar geld op een degelijk testbeleid ingezet. Het loont. De eerste lockdown was daardoor snel onder controle en het testbeleid zorgt ervoor dat Denemarken niet bang hoeft te zijn om een tweede lockdown in te gaan. Waar wij, en nog een stuk of wat middenmootlandjes, nog steeds aanmodderen, zijn zij allang klaar. Het virus zal in Denemarken geen vaste poliep aan de grond krijgen. We zouden er goed aan doen ons veel te trotse oor daar eens te luisteren leggen. Laat Hugo de Jonge zijn stoutste mondriaanschoentjes maar eens aantrekken en een tripje naar Kopenhagen inplannen. En daarna naar Zwitserland met een zak geld om 5 van de supermachines te kopen.

Wat mij betreft mag Willem Alexander hem heen en weer vliegen.

Stukjes steunen?
vadertje.backme.org

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.