Cogito, ergo sum

Warm en koudDe wereld is aan het veranderen. Van piepkleine wereldjes tot de hele wereld. En alles ertussen in. Niet lekker overzichtelijk. Nee, alles tegelijk. De covidwereld, de meningenwereld, de wappiewereld, de protestwereld, de witte wereld, de zwarte wereld, de voetbalwereld, de zorgwereld en ons eigen kleine wereldje. In ons geval het Korenbloemwereldje. In Hilversum. Door veel van die andere werelden piepklein gemaakt. “Het gaat de goede kant op”, zei Linda nog niet zo heel lang geleden tegen me. Nu heeft ze koorts en wacht op een test en daarna op de uitslag. Op z’n vroegst zondag. Ga terug naar start. U ontvangt geen 20.000 euro. Fleur thuis, Linda thuis en ik was daar al.

Allemaal boos door onmacht. Ook gelaten. Zonder gelatenheid red je het niet. Fleur wil niet thuis zijn. Ze wil naar school maar begrijpt het wel. Gelukkig maar. Linda was al thuis aan het werken, maar moet haar favoriete uitlaatklep missen. Sport. Misère wegrennen. Kan niet door koorts en quarantaine. Voordat dit weer een klaagzang wordt: het heeft ook voordelen. Gedwongen genieten Linda en ik van Fleur. Ze is alom aanwezig. De hele dag. Vaak worden we vrolijk van haar. Soms gek. Onvermoeibaar is ze. En veeleisend. “Kijk wat ik kan, papa!” Dat ongeveer 30 x per uur. Koud krijgen we het van nieuwsberichten. Warm worden we van Fleur.

Als je zelf niet in opperbeste stemming bent, lijkt het al gauw of er niets leuks meer bij je binnenkomt. Het nieuws is alleen maar kut. Dat is een gevoelsneutrale constatering. Geen vrolijk komkommer nieuws. Vanavond val ik weer met mijn neus in de boter. De zorgbonus. Jezus. Snappen ze het nu écht niet in Den Haag. Een reportage van drie medewerkers in de zorg. Hebben zich alle drie de pleuris gewerkt de afgelopen zeven maanden. Twee krijgen de bonus van 1000 euro, de derde niet. Andere afdeling. Hugo en Wopke zijn met de schaar de zorggrenzen gaan bepalen. Dat kan niet. Ondersteuning van de zorg is net zo hard werken als in de zorg zelf.

Vaak naast elkaar in het ziekenhuis, nota bene. Nog meer kosten besparen waar een constructieve loonsverhoging op zijn plaats was geweest. Dit bonusprojectje kost 2 miljard. Als ze de schaar weglaten 3 miljard. Fuck man! Doe dat gewoon. Splijt niet de mensen die binnenkort nóg langer voor ons klaar gaan staan.

Koud en warm. Koud is aan de winnende hand. Maar wij geven niet op.

Nooit. We zijn heel warmbloedig.

Cogito, ergo sum

vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.