Lieve Fleur, hier is mijn stemLieve, lieve kleine schat van me. Zes jaar ben je nu. En wat hou ik godsgruwelijk veel van je. Ik schrijf dit voor je omdat ik het straks ga inspreken. Met een stem die nu nog van mezelf is. Mijn stem die je later, als je nog veel groter bent, kunt terugluisteren. Dat je weet hoe papa’s stem vroeger klonk. De stem die jij je hele leven al kent. Best een zware stem. Veel mensen vinden mijn stem aangenaam. Een beetje raar om dat te horen. Je eigen stem hoor je anders dan anderen die horen.

Binnenkort moet papa worden geopereerd. Je weet al dat papa een tumor in zijn nek heeft. De Kiezel noemen we hem. We maken er samen grapjes over. De dokter vindt dat De Kiezel weg moet. Hij wordt een beetje te gevaarlijk om hem te laten zitten. Hij groeit. Dat weet je natuurlijk allemaal al. We hebben het er al vaak over gehad. Als de dokter De Kiezel weghaalt, verlies ik ook mijn eigen stem. Die zit namelijk vastgeplakt aan De Kiezel. Ook krijgt papa een gaatje in zijn hals. Om adem te kunnen halen. Daar komt ook een soort dopje op. Papa kan daardoor weer praten. Alleen dan met een gek stemmetje. Misschien lijkt-ie dan wel een beetje op Donald Duck.

Papa wil graag dat je met je eigen oren kunt horen dat papa zegt dat hij ontzettend veel van je houdt. Dat hij vreselijk trots op je is. Dat je hem elke dag weer verrast. Dat je hem elke dag aan het lachen maakt. Dat je zo lief voor anderen bent. Dat anderen ook allemaal gek op jou zijn. Gewoon, omdat je Fleur bent. Mijn Fleurtje. Fleur Annabel Voorwinde. Mijn dochter.

Gelukkig kan je deze opname ook even uitzetten. Een kwestie van een knopje ergens indrukken. Bij je moeder zal dat voorlopig nog wat lastiger zijn. Neem dat voor lief. Het worden uiteindelijk mooie herinneringen. En die gaan het langst mee.

Dus, lieve Fleur, ben je er klaar voor? Mooi. Komt-ie:

Papa houdt ontzettend veel van je!
Papa is vreselijk trots op je!
Je verrast papa elke dag weer!
Je hebt papa ook vandaag weer aan het lachen gemaakt!
Je bent van nature lief voor anderen. Zelfs als ze een beetje gemeen zijn.
Alle mensen die wij kennen zijn stapelgek op jou! En papa nog het meest.

Bewaar dit bericht goed. Papa weet nog niet hoeveel hij er kan inspreken. De operatie zal al gauw zijn.

Dikke kus van Papa, die altijd je beste vriend zal zijn.

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

2 gedachten over “Lieve Fleur, hier is mijn stem”

 1. Wat mooi en hoe lief. Nu heb je me aan ‘t huilen gemaakt. Je stemopname zal ‘t mooiste bezit van Fleur worden, zeker weten.
  🧡Irma

  1. Helemaal mee eens .
   Ik wens jou echt alle kracht van de wereld mi gudu van me. Ik denk aan jou en de jouwe.
   Bigi bigi brasa’s
   Tineke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.