Feest

De afgelopen jaren heb ik mij zo goed als teruggetrokken uit discussies over Sinterklaas en Zwarte Piet. Dat is beter voor mijn gezondheid. Ik merk dat ik, net als die kadekrijsers en blokkeerfriezen, mezelf infantiel ga gedragen. En waarom? Waarschijnlijk omdat er kinderen mee gemoeid zijn. Als volwassenen bereid zijn elkaar de harses in te rammen vanwege een kinderfeest haak ik af. Er zijn zelfs mensen die nemen hun kleine kinderen mee naar zo’n intocht. Waarom? Opleiden tot hooligan kan je niet vroeg genoeg mee beginnen? Mijn dochtertje van 6 laat ik van d’r leven niet los tussen die (anti)racisten.

Waarom bemoei je je er dan nu toch weer tegenaan? Simpel. Alles opkroppen is ook ongezond. Gedoseerd je grieven aan je pen toevertrouwen kan heel  louterend zijn. Welnu, de gekte was weer losgebroken. De randdebielen een jaartje ouder. Da’s mooi, dan komen de klappen niet zo hard aan. Of niet hard genoeg. Hangt er vanaf waar je staat.

“Kijk ‘ns, Jantje! Papa doet een vangaaltje!”
“Eén wie?” “Een vanga….ach laat ook maar.”

Sneu, triest, pathetisch, debiel en idioot. Maar wat pas echt opvalt is dat de grote baas zelf buiten schot blijft. Elke keer weer. Iedereen geeft maar af op die arme pietjes terwijl de Sint natuurlijk de bron van alle kwaad is. Hij ís de slavendrijver. Hij geselt die arme pieten de hele reis de oceaan over. Overal naar toe. En eenmaal aangekomen een beetje mooi weer spelen. Mij belazer je niet, ouwe. Van die pieten kregen we vroeger tenminste nog snoep. Van jou niks. Een leeg drankenkabinet. En jij een rooie neus. En dan moesten we nog bij je op schoot ook. Met je kegel. Ouwe viespeuk. Angstvallig dat rode boek en de nu nog lege zak in het oog houdend.

Dit schoot allemaal door mijn hoofd toen ik ergens las dat een PvdA politica Jip en Janneke niet meer van deze tijd vindt en op zijn minst herzien zou moeten worden. “Van deze tijd?” Natuurlijk is het niet van deze tijd. Het is de tijd van Annie M.G. Schmidt. Godsamme wat een redenatie zeg! Steek de Nachtwacht maar in de fik, niet meer van deze tijd. Zou meneer van Rijn best begrijpen. Kunnen we onze profileerurine nou eens een keer gaan ophouden. En het op het daarvoor bestemde potje doen. Het stinkt steeds erger. Het zal wel weer niet gaan lukken met de medelanders van ons. Ze worden er niet slimmer op.

Dan alles maar overboord. Scheelt in ieder geval een hoop hoofdpijn. Laten we van het opheffen van allerlei gewoontes en tradities nog een mooi knalfeest maken. Een vreugdevuur met massale laatste kerstboomverbranding op oud en nieuw. Alle boeken om het vuurtje op te stoken, Jip en Janneke als laatste. We kunnen wel even aan onze oosterburen vragen hoe dat ook al weer werd georganiseerd. Weten ze vast nog wel.

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.