Deep Fake

“Deep” staat voor alles wat eng is. Heel erg eng. Deep fake hoorde ik gisteren. Sinds ik een beetje volg wat er op het gebied van bedrog aan innovatie gaande is, slaat dit toch wel alles. Deep Fake is niet zomaar nep. Oh nee, zeg. Het is zó nep, dat zelfs de onderdelen van het neppe niet bestaan. Ingewikkeld? Valt wel mee. Een computer kon al een gezichtje bouwen. Neusje van Elsje, lipjes van Linda, oogjes van Iris enzovoort. Tot de computer een nieuwe gezicht van die bestaande onderdelen had gebouwd. Dat was nog goeie ouwe fake. Nu is ook dat Deep Fake geworden. Door een ontwikkeling die ervoor zorgt dat de computer een gezicht kan herkennen als zijnde een gezicht. Dus wat de mond is, wat die hoort te doen en waar die zit. Sinds een jaar of 3 gebruikt bijvoorbeeld snapchat die techniek. Een uitgestoken hondentong uit je mond die ook écht met je mond meebeweegt.

Het betreft zelflerende software. Daar is waar ik me op zou concentreren. Dat gaat voor enorme ellende zorgen. Nu alvast iedereen in kaart brengen die daarmee bezig is. Je kan al sinds kort iedereen laten zeggen wat je wilt zonder dat het van echt is te onderscheiden. Dat kan enorme schade aanrichten als je in aanmerking neemt dat een bericht op bijvoorbeeld facebook eerder wordt gedeeld, dan het op echtheid wordt gecontroleerd (wow, even snel delen!). Politieke carrières zijn er al door vernietigd. Niet zelden door misbruik van een overheid. Een bloedeloze manier om de oppositie tot zwijgen (of in ieder geval in diskrediet) te brengen. Er zijn in Azië al landen met duizenden accounts van trollen die niet bestaan. Nooit hebben bestaan en ook niet opgebouwd zijn uit onderdelen van ‘echte’ mensen. Nergens toe herleidbaar. Maar wel met eigen ip adressen en hele personalia. Verzonnen gezichten door de computer. En die worden verkocht. Per honderden tegelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En we kunnen niet meer terug.

Maar we moeten er wel mee leren omgaan. We willen onze kinderen natuurlijk wel wapenen. Maar tegen wat? En hoe herken je het? Waarschijnlijk op een manier die we al kennen: achter de feiten aanhuppelen. De overheid reageert, en is zelden proactief. Het grootste deel van crimineel geld zal via internet verdiend gaan worden. Als het dat al niet doet. De spelregels zijn schimmig en het grijze gebied is enorm. Dé voedingsbodem voor handige mannetjes, viespeuken, gewetenloos tuig en andere randfiguren. Binnen no time is het een monster geworden dat niet meer onder controle te krijgen is. Alles is binnenkort ‘fake’ te maken. En wat moet je dán nog geloven? Er zijn al fake filmpjes van filmpjes die ontkennen dat iets fake is. Zeg het maar.

Uiteindelijk zou het wel eens goed uit kunnen pakken. Want als fake echt niet meer van echt is te onderscheiden, wordt het tijd om een en ander met eigen ogen te gaan checken. Voor zover ik kan overzien zie ik deze ontwikkeling alleen nog maar heel erg mis gaan. Maar ja, zélfs ik heb het wel eens fout.

Deep Shit. Daar zitten we in.

Steun mijn krabbels via vadertje.backme.org

 

 

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.