Tweede Kans

Iedereen verdient een tweede kans. Behalve diegenen die überhaupt geen eerste kans hebben verdiend. En dan heb ik het over het vakgebied dat ze hebben gekozen. De politiek, in dit geval. Geert Wilders, Thierry Baudet, bijna alle d’66 kopstukken, Klaver, Haga en sowieso iedereen die uitsluitend in het parlement zit als opstapje naar een ‘echte’ (lees: te dik betaalde) baan in het bedrijfsleven.

Geert is een luis in de pels van de gevestigde politiek. Toen hij de VVD verliet en ongeremd zijn slabek opentrok in de tweede kamer vonden de meeste mensen dat verfrissend. Ik vond het meteen walgelijk. Niet omdat ik niet tegen schelden kan. Ik scheld en vloek af en toe de hele godverdommense boel bij elkaar. Nee, het gaat om het wegvallen van een subtiele grens. Die van fatsoen en respect. Hij zal het wel ontkennen, maar daar heeft Geert voor gezorgd. Hij heeft van de 2de kamer een kooigevecht gemaakt. En zijn voorbeeld doet in de samenleving navolging vinden. Zo werkt dat. Gelukkig is hij niet de grootste partij en zijn slagen zie je bijna altijd aankomen. Ik hoop dat mensen tijdig inzien dat hij heult met dictators die niks om hun eigen bevolking geven en waarden waar nota bene Geert zich sterk voor maakt aan hun laars lappen. Zoals het instellen van homovrije zones en aanstelling van politiek gestroomlijnde rechters. Het zou wat zijn als Geert zich had moeten verantwoorden tegenover een Poolse onwelgezinde rechter. Trek daar maar ‘ns je bek tegen open.

Thierry Baudet had flink roet in het eten kunnen gooien. Nog steeds is het mij een raadsel dat zoveel zogenaamd ‘nuchtere’ medelanders achter zo’n ongelooflijk misplaatst semi-intelectueel narcistje aan lopen, maar dat is wel gebeurd. Ook mensen met redelijk verstand. Niet dat ik het met ze eens ben, maar die in ieder geval niet net doen alsof ze boven alles en iedereen verheven zijn. Maar goed, hij had een partijprogramma dat een gaatje vulde op rechts. Met de VVD die opschuift naar het midden is nú de tijd om daar als FvD optimaal van te profiteren. Maar nee, hoor. Het Narcistje beslist anders. Hij krijgt zijn zin niet en laat het partijtje ontploffen. Waarom zitten al die zogenaamd fatsoenlijke mensen na al die tijd nog bij FvD? Niet omdat ze het oneens met Baudet zijn. Het komt teveel in de negatieve kijklens van de camera. En dan opeens zijn het allemaal fatsoensrakkers. Nanninga voorop. Ik vind het prima, hoor. Hoe meer rechts gereduceerd wordt, hoe liever het me is. Ik heb niet per se een hekel aan rechts, maar hun sociale antenne is nog steeds flink defect. Dus laat maar. Daar komt bij dat Thierry Baudet ook gewoon een engerd is. Een stiekeme engerd. Ook die zie je steeds vaker in de samenleving terug. Engerds ala Baudet. Die ook al zo’n mooi voorbeeld was in de 2de kamer. Zelden iemand gezien die zo verschrikkelijk geen zin had om ergens te zijn als Baudet in het Parlement. En kennelijk ook voor de kandidatenlijst. Die nu plotseling een halo boven hun hoofd hebben hangen.

D’66 heb ik echt geen zin in. Laat ik beschaafd zeggen dat ik vind dat ze teveel met windrichtingen meewaaien.

Jesse Klaver. Ach jongen toch. Met je onschuldige hertenoogjes die de jager aankijken. Je bent al een doorgewinterde politicus geworden. Jaren geleden had ik heel even hoop, maar dat heb je snel om zeep geholpen door, jawel, de politicus uit te hangen. En niet zo’n beetje. Nee, dat het er zo dik bovenop lag dat het opvallend irritant werd. Herkenbare riedeltjes. Gaap. Die kennen we allemaal al. Visie smoort de verstikkingsdood in politieke riedeltjes. Dus, jammer joh. Gemiste kans.

Dan nog restvuil, zoals Haga. Met zijn drammerige gezever over die test. En maar de boel in de war sturen. Ondertussen oprijden tegen het onderbeen van Baudet. Zetelkoopman. Als zelfs Hiddema z’n neus voor je ophaalt, ben je wel het ergste stukje dat aan een stokje is blijven hangen. En met Haga zit de kamer nog voor een derde gevuld met Krolletjes, Kootjes en andere partijzoekenden. Giertje Eerdmans komt eraan. Die lust wel pap van een doodbloedend partijtje. Blegh. Ranzig allemaal.

Wat mij betreft krijgen ze allemaal een tweede kans. Maar wel in een ander vak. Niet meer in het parlement. Het volk vertegenwoordigen doen ze namelijk allang niet meer.

Steun mijn krabbels
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.