Nood Breekt WetM’n behaarde reet. Men roept het te pas en te onpas bij onaangename aankondigingen, maar als het écht aan de orde komt is het land te klein. Nood breekt wet. Welke nood is er nodig om de wet te breken? Mij lijkt een pandemie genoeg. Dat zijn veel te veel mensen met mij oneens. In een eerdere column heb ik al eens gepleit voor een grondwettelijke verordening die een regering de macht geeft om alles te doen wat nodig is om een pandemie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Nu heb ik mezelf nooit expliciet Nederlander gevoeld. Trotse Nederlander. Dat lijkt me geen indrukwekkende titel. Meer een duiding van stupiditeit. We zijn een karikatuur van onszelf geworden. Na negen maanden quarantaine durf ik dat wel te zeggen over ‘mijn’ volk.

Er is een ongekend pakket aan maatregelen aangekondigd. Vijf weken lang gaat vrijwel alles dicht. En hoe reageren wij daarop? Massaal storten we ons op de winkels. Winkels zelf gaan zo lang mogelijk open vanavond. Nog even lekker het lot tarten om nog wat schamele centen binnen te harken. Pathetisch. Daarvoor hadden we ook al schijt aan de maatregelen ontwikkeld. Volle snelwegen. Mensen op kantoor alsof er niks aan de hand is. Feestje hier, party daar. Het kan niet op. Ondertussen lopen ziekenhuizen weer vol. Inmiddels meer besmettingen dan tijdens de hele eerste golf bij elkaar. Om één van de aangekondigde maatregelen moest ik eigenlijk wel lachen. De basisscholen dicht. En waarom? Niet vanwege het hoge besmettingsgevaar, maar om ervoor te zorgen dat ouders thuis blijven. Kleine kinderen gebruiken om de grote kinderen thuis te houden. Het is te erg voor woorden.

Nu weet ik heus wel dat ik dat niet allemaal kan afschuiven op de Nederlandse bevolking, maar toch wel een heleboel hoor. We zijn toch allemaal volwassenen? We weten toch zo goed wat goed voor ons is? We WILLEN zelf verantwoordelijk zijn, toch? Dikke lul, drie bier. Driekwart van de bevolking staat achter de harde maatregelen. Huichelaars. Niet één heeft zich volledig aan de regels gehouden. Anders waren we er allang vanaf geweest. Die viruswappies kunnen onmogelijk een pandemie in stand houden. Daar hebben ze (onbedoeld) hulp van de ‘gewone’ Nederlander bij gehad. Al die drogredenen om toch maar even naar de winkel te gaan. “Voor de Kerst moest ik toch écht nog even naar de kapper, want ja, zeg nou zelf, dit ziet er toch ook niet uit, toch? Niet dan? Nou dan!” En met die instelling gaan we alle winkels af. Het hoeft allemaal niet. Ik ben al negen maanden geen winkel in geweest. En ik leef nog. Geen corona gehad. Als iedereen dat had gedaan had het volk de horeca gered, die  zo node wordt gemist. Mede dankzij ons gedrag (én door hun eigen grote bek) gaan ze nu op de fles. Maar, niet alleen dankzij ons hoor, ook dankzij het kabinet. Het versoepelkabinet met angst voor grote bekkenmentaliteit.

Een reactief kabinet. Geen leidend kabinet. Het kabinet reageert op de samenleving in plaats van haar bij de hand te nemen. Door de economie te willen redden helpen zij de economie juist om zeep. Negen maanden lang een virus in ons land. Ongehoord veel miljarden uitgegeven aan pappen en nathouden. Een streng, leidend beleid in maart, had ons binnen twee à drie maanden van het virus af kunnen helpen. Voor één keer ben ik het eens met de populistische roep om de grenzen dicht te gooien. Geen virus erin en geen virus eruit. Schiphol dicht. Wat een ellende heeft dit kabinet over ons uitgestort door halfslachtig beleid? Praten over versoepelen zou verboden moeten worden. Eerst het virus uitroeien. Voor die tijd om versoepeling vragen is oproepen tot moord. Minimaal 60 coronadoden per dag. Aangetoond.

Falend kabinetsbeleid en een bevolking dat gretig misbruik maakt van de geboden halfslachtigheid.

Ik schaam me voor jullie.

schaamteloos doneren?
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.