ToppopIk was van plan om mijn laatste druppel gal uit te spuwen over de grafmentaliteit die zich van veel te veel Nederlanders heeft meester gemaakt. Over het opzoeken van de grenzen. Over HEMA, WIBRA & Action die geen reet begrijpen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Over het kabinet dat wéér een gaatje openliet voor deze Coronagroupies. Over de hoogleraar die het raar vindt dat we het mensen kwalijk nemen dat ze de grenzen van maatregelen opzoeken en niet de geest van de maatregelen eerbiedigen. Over de aankomende corona patiënten die door hun asociaal gedrag binnenkort de nog niet bijgekomen zorg, verder onder druk gaan zetten.

Ik was het van plan. Woest was ik, voor de zoveelste keer. Gelukkig bleef ik nog even in mijn sop gaar koken na het acht uur journaal en viel met m’n neus in Toppop.

Dat stemde me mild. Milder, in ieder geval. Er kwam van alles uit mijn prille jeugd voorbij. Blondie, The Stranglers, The Sweet, Mud, Chi Coltrane, Duran Duran, Luv en nog veel meer. Gevoelig als ik ben voor sentiment nam door Toppop mijn woede enigszins af. Met Go like Elijah en Denis Denis als afsluiter was ik in staat geweest een prachtig, hoopvol sprookje te schrijven.

Ik ben nu aan het tikken en het beeld van de bemondkapte verpleegster uit het ziekenhuis in Tilburg waar de eerste Nederlandse coronapatient binnenkwam, staat weer op mijn netvlies. In zachte, bijna verontschuldigende bewoordingen en met tranen in haar ogen, spreekt ze haar onbegrip en ongeloof uit over zoveel egoïsme en respectloosheid naar de zorg. Ze zegt het niet in die woorden. Daar is ze veel te aardig voor. Maar ze bedoelt het wel.

Het Volk (ja, ik weet het: er zijn ook ‘goeien’) gaat gewoon door ondertussen. Winkeliers ook. Weinigen willen gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om de boel maar even de boel te laten en het uit te zingen tot nader order. Winkels gaan gewoon open met een tafel in de deuropening. Want daar voorzien de regels (nog) niet in. Weinigen hebben het over de lockdown zelf, maar meer over hoe we na 19 januari 2021 verder moeten. En of we misschien wel eerder weer kunnen versoepelen. Vragen die pas aan de orde zijn als corona wordt teruggedrongen. Maar daar zijn we niet mee bezig. Dat stukje willen we overslaan. Alweer. De knop klaagmodus is vol open gezet en daarna afgebroken. We praten alleen nog maar over de onrechtvaardigheid (?) van de regeltjes en vergelijken die met anderen die er (schijnbaar) minder door worden getroffen. Gemakshalve wordt maar even het doel vergeten. Corona in ieder geval terugdringen tot R 0,8.

Alle winkeliers die een slaatje willen slaan uit mazen in de regels en daarmee het Volk op de been krijgen om naar hun winkels te gaan, mogen van mij failliet gaan. In betere tijden hoef ik die aanjagers van corona niet meer terug te zien. Als je als winkelier niet snapt dat het niet genoeg is om je winkel coronavrij te houden, maar ook je klanten thuis moet zien te houden, zijn geen knip voor de neus waard.

Sterker nog. Ze mogen van mij, samen met die hoogleraar, op het vliegtuig worden gezet naar een willekeurige bestemming met het laatste vliegtuig dat vertrekt van Schiphol. Want die hadden natuurlijk alláng dicht gemoeten.

En nu ga ik weer even Toppop terugkijken voordat ik pas écht boos word.

Boze donaties zijn óók welkom!
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.