De Mantel der LiefdeDe Toeslagenaffaire. Het woord heeft iets stouts. Iets geheimzinnigs. Iets spannend romantisch. Een affaire, opwindend maar verboden. Maar o zo aantrekkelijk. En volkomen fout voor de ellende die er achter schuilgaat. Belastingslacht had beter geweest. Dan denk je meteen: foute boel. Bloed aan de paal. Moord en doodslag. Mannen in bebloede wit plastic schorten met vierkante hakmessen. Zij laten niets over van hun slachtoffers. Een paar botjes. Hooguit. Dat is wat er met de slachtoffers is gebeurd. En niet eens zo figuurlijk. Figuurlijk in de zin dat er geen echt bloed heeft gevloeid. Alhoewel dat misschien wel waar is voor de door wanhoop naar zelfmoord gedreven enkelingen. Levens zijn in ieder geval verwoest. En niet per ongeluk. Ook niet ‘slechts’ een paar. Nee, duizenden. Misschien wel tienduizenden levens zijn permanent beschadigd. Ongekend Onrecht. De ellende verdient het niet op in de terminologie de mantel der liefde omgehangen te krijgen. 

Niks affaire. Pure slacht.

De Participatiewet. Dat heeft bijna iets gemoedelijks. Alsof je ergens aan mag meedoen. Deelname. En dat het recht tot deelname is beschermd. Jij wilt deelnemen en je wordt daar in gesteund! Door de overheid, nog wel. Niet, dus. Integendeel. De Wantrouw Burgerwet had beter geweest. Dan is meteen duidelijk dat je op je tellen moet passen. Participeren betekent hier dat je alles moet vertellen. En als je iets vergeet dan heb je niet geparticipeerd en krijg je straf! Liefst zoveel mogelijk straf. Zodat je daar voorlopig de eerste decennia nog niet vanaf bent. Als het even kan. En dat wordt dan gecontroleerd door heuse nazi’s. Die heten tegenwoordig Sociaal Rechercheurs. De Waffen SR, zeg maar. Ook wel Sociaal Opsporingsambtenaar genoemd. Hun enige taak is het opsporen van sociale fraude. “Wat ligt er allemaal in je ijskast!” “Ja, uit je hoofd!” “Ha! De geitenkaas heeft u niet genoemd!” “En hoe komt u daaraan, mevrouwtje? Leg maar eens uit!” Als je dat beroep uit vrije wil wilt uitoefenen is er iets grondig mis met je. Plezier halen uit het controleren en vooral betrappen van misstappen van medeburgers. Bah, bah en nog eens bah. En natuurlijk niet te vergeten: een overheid die het bedacht heeft, en een 2de kamer die ermee heeft ingestemd. Holy shit. Over gebrek aan een moreel kompas gesproken.

Participeren, m’n hoela. Die mantel der liefde in de gekozen term moet ook worden afgeworpen. Het leed past er niet onder.

Wantrouw de burger als uitgangspunt. Dat is nogal al wat. En zeker als het waar is. Diep door het stof wordt er gegaan als het aan het licht komt. Met onbegrijpelijke fouten tijdens het proces zelf. Ik noem het onmiddellijk terugvorderen van de worst die even voor de neus werd gehouden. U krijgt 30.000 euro, maar die willen we wel gelijk terug hebben. Schulden, ziet u. Door diezelfde schofferende belastingdienst. Dan heb je niets geleerd. Of het kan je niet schelen. Nog erger. En dat terwijl het hele proces zo makkelijk om te draaien is. Ga uit van de goede wil van de burger en straf pas bij bewust misbruik. Het kan toch niet zo zijn dat een paar Bulgaren met ING pasjes ervoor zorgen dat we onze hele bevolking systematisch zijn gaan wantrouwen?

Een overheid zonder moreel kompas moet worden geholpen. Een ministerie dat zich uitsluitend bezighoudt met de behandeling van burgers door de overheid. Een groot ministerie. Een machtig ministerie. Een ministerie dat regels toetst aan wet en redelijkheid in de praktijk. Een arbiter. Een ombudsministerie. Een compleet onafhankelijk ministerie waar alle andere ministeries en overheidsinstellingen voor uit moeten kijken. Een waakhond voor de burger. Die onmiddellijk kan ingrijpen waar nodig. Behalve dat het rechtvaardig is om te doen, is het ook van wezenlijk belang om het vertrouwen in de politiek enigszins te herstellen. En dat is hard nodig.

We hebben wel genoeg wappies, ondertussen.

 

 

Lees ook: Lieverdjes en steun het KWF, jezelf en mij!

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.