VerkiezingenGraag wil ik via de stembus afrekenen met dit kabinet. Liever vandaag dan morgen. Mijn rode potlood jeukt als de ziekte. Maar ik zie elke dag dat het beter is de verkiezingen uit te stellen. Ik wil best optimistisch doen, maar dat is niet meer reëel. Corona gedijt bij verkiezingen. Mark my words. Uitstel is noodzakelijk. En niet alleen vanwege de pandemie.

Pandemie, populariteit, prutsers. De drie P’s die het noodzakelijk maken om de verkiezingen uit te stellen.

Pandemie: Iedere politicus en politica roept steeds harder dat de pandemie té ernstig is om te gebruiken (lees: misbruiken) voor politiek gewin ten behoeve van de aankomende verkiezingen van 17 maart as. Het is een ongeschreven regel dat hoe harder de politicus roept, des te minder het waar is. Dat geldt ook voor de lengte van de antwoorden op vragen. Hoe langer het antwoord van de politicus, hoe groter de leugen. Er zijn al enkele voorbeelden voorhanden, maar ik stel voor het nieuws een klein beetje in de gaten te houden de aankomende dagen, dan zie en hoor je het vanzelf. Rare fratsen halen ze uit. Neem ons Wopke. Minister van Financiën, maar ook lijsttrekker van het CDA. Eerder gaf hij al tijdens een verkiezingstoespraak de VVD de schuld van een hoop ellende. Even buiten beschouwing latende dat hij en z’n CDA al een tijdje op schoot zit bij Rutte en zijn VVD. Even later dachten we even dat Wopke ook Minister van Onderwijs was geworden. Hij verklaarde als eerste dat de basisscholen weer opengaan op 8 februari. Het OMT had nog niet eens hun eigen advies kunnen lezen. Arie Slob moest nog in beeld komen. Kortom: pandemie ondergeschikt gemaakt aan de verkiezingen.

Populariteit: Rutte is nu nog immens populair. Hij en zijn VVD torenen hoog boven de rest van het spartelende verkiesbare volk uit. Waarom willen mensen, behalve die toch al VVD stemmen, nu in vredesnaam verkiezingen? Omdat zij, net als ik, het liefst zo snel mogelijk een ander kabinet willen. Dat gaan we niet krijgen door nu naar de stembus te gaan. Ook niet in maart. De strenge maatregelen gelden tot begin maart. Rutte gooit er af en toe een versoepelinkje in om z’n populariteit op peil te houden en lachend wint hij de verkiezingen. Mocht het helemaal misgaan voor die tijd dan ligt het hoofd van Hugo de Jonge al op het hakblok. Het offerlam. Mark ‘de aal’ Rutte walks. Hand in hand met corona, dat dan weer wel. En wij zijn wederom de pineut.

Prutsers: Het land zit er vol mee, maar in dit geval bedoel ik enkele volksmenners en de politieke leiders van alle politieke partijen, behalve die van de VVD. De volksmenners zie je vooral op social media. Rechtser dan Rutte willen zij dolgraag NU verkiezingen en schreeuwen moord en brand als uitstel van de verkiezingen wordt geopperd. Dat is steevast een D’66 complot. Wat uit de D’66 koker komt is bij voorbaat het werk van de duivel en dient in de kiem te worden gesmoord. Daarbij zien deze rechtse rakkers over het hoofd dat uitstel in hun eigen belang is. Rutte’s populariteit kan alleen maar worden gesloopt door de tijd. En een waardige opponent. Jesse Klaver is een karikatuur van zichzelf geworden en geen stemmentrekker meer. Ploumen is vast een goed politica, maar vlak, redelijk onbekend en haalt het niet bij een stemmenkanon als Aboutaleb. Of Khadija Arib. Prutswerk ten top in de PvdA dat wederom aantoont alle voeling met de samenleving te hebben verloren. Sigrid Kaag dan? Slimme vrouw, maar ze heeft de elitaire schijn tegen en zit bovendien bij Draaikonten’66. De PVV wordt gewoon weer de grootste oppositiepartij. Wilders is nu eenmaal de personificatie van de Nederlandse onderbuik en die moet worden geleegd. Geen enkele andere partij wil die geur om zich heen hebben. Baudet is vertrokken naar Wappieland en zal niet boven de 3 zetels, misschien 4 uitkomen. Lillian Marijnissen, prima politica, maar haar partij heeft teveel communistische trekjes. En zij onderscheidt zich niet genoeg om een stemmentrekker te zijn. Rest Wopke. Die staat op springen. Hij gaat in aanloop naar de verkiezingen hele domme dingen roepen. Hij is duidelijk te laat lijsttrekker geworden.

Uitstellen dus. Anders krijgen we weer Rutte.

 

 

Lees ook Lieverdjes en stel niet uit…

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.