BalansIk heb op zich niet zoveel moeite met de omstandigheden waar we met z’n allen inzitten. Het is nu eenmaal niet zo dat iemand ons bewust een pandemie heeft bezorgd met een levensgevaarlijk en zeer besmettelijk virus. Ik geloof oprecht dat de mensen die dit virus proberen te bestrijden, dit in alle oprechtheid doen. Uiteraard worden daar ook fouten bij gemaakt. Voor de meeste maatregelen heb ik, zelfs na een jaar, nog steeds begrip.

Net als iedereen snak ik naar het einde van de maatregelen in een wereld waar het covid-19 virus een blijvertje zal blijken, maar onder controle is. Dat we covid hebben kunnen reduceren tot een griepje. Ik leef in de volle overtuiging dat die wereld eraan zit te komen. Tot die tijd moet ik het uitzitten. En dat zal ik. Waar heb ik dan wel moeite mee?

Met de balans. Ik zie elke dag de wereld om me heen bozer worden. Ik word het zelf ook. Gelukkig herken ik het en kan ik mezelf tot op zekere hoogte corrigeren. Ik mis daarbij mijn normaal gesproken feilloze instinct van wat wel en wat niet kan. Dat ben ik ergens verloren in het afgelopen jaar. Geen idee waar. Tegenwoordig moet ik het doen met externe bronnen. Een mooie column, een roerend verhaal een fantastisch artikel. Dat soort ‘influencers’.

Ik hoop dat het feilloze (voor)gevoel weer terugkomt. Mettertijd. Ik mis het. Hoe bozer de wereld om me heen wordt, des te meer heb ik het gevoel dat de vaste grond onder me wegzakt. Instinct heb ik altijd een heel nuttige antenne gevonden. En nu is-ie stuk.

Ik zie in ieder geval één ding heel scherp. Er is teveel kak.

Kak klontert. Er blijft andere kak aan plakken. En dan wordt de klont groter. En dat is waar we voor moeten uitkijken. Een grote klonk kak mag nooit gewoon worden. Hij moet op tijd doorgetrokken worden, anders gaat het teveel meuren. Op Twitter zie je de afvoerputjes overlopen met een groeiende stroom kak. En ik zie steeds meer stukjes antenne langsdrijven. Ik ben niet alleen. Veel mensen zijn de weg kwijt en vinden hun gram in woede.

Een hoopje kak mag best aan de ene kant van de weegschaal hangen. Aan de andere kant moeten er genoeg gewicht in hangen om de balans te bewaren. Ik hoop van harte dat we straks weer terug kunnen naar een samenleving die in staat is op eigen kracht zich uit de kak te trekken.

Anders zitten we diep in de stront.

Lees ook Lieverdjes en help als je wilt en kunt!

Disclaimer: Gratis lezen mag, doneren is tof en kan via vadertje.backme.org 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.