Sorry, Sorry, Sorry

De niet zo grappige ‘roast’ van Thierry Baudet door Martijn Koning heeft nogal wat stof doen opwaaien in de sociale media en reguliere media. Nergens ging het over het vlijmscherpe debat tussen het Uilenjong (Baudet) en de politieke versie van Sammy Davis jr. (Azarkan). Dat is jammer want er werden, met name door Azarkan, ferme verbale tikken uitgedeeld. Maar, zoals gezegd, werd dat nergens verder uitgediept. Het ging over Martijn Koning en zijn ongecontroleerde bommen op Baudet. En natuurlijk pakte Baudet zijn momentum. Hij stond op en verliet de tafel bij Jinek. Want daar gebeurde het gisteren allemaal. Dat heeft hem waarschijnlijk 3 zetels opgeleverd.

Achterlijk stemvolk. Een politicus wordt beledigd. Ach gut, dan gaan we maar op ‘m stemmen (?). En dan Jinek zelf. En haar redactie. En RTL4. Allemaal lieten ze geen gelegenheid onbenut om in het stof te duiken. Jinek had meteen met Thierry gebeld om haar excuses aan te bieden. Op sociale media verschenen officiële berichten van verschillende redacties van RTL4 om zich aan te sluiten bij de excuus-polonaise.

In de loop van dit proces werd overal waar ik keek Martijn Koning afgebrand. Hij had van te voren niet met Jinek gedeeld wat en hoe de cabaretier de zijn gegunde tijd ging vullen. Dat doet hij nooit, zegt hijzelf. Jinek vond het prima. In plaats van de hand in eigen boezem steken gaf Jinek vanavond iedereen de schuld – vooral Martijn – van het echec gisteren. Er werd vanavond een kort rondje gedaan over gisteren. Marc Marie had er iets over te zeggen, Wouter van de Telegraaf uiteraard. (Komt Wouter eigenlijk nog wel uit die stoel bij Jinek?) En dan Jinek zelf. Eva vond vooral dat haar reputatie was geschaad. Haar naam was immers verbonden aan het programma.

Eva streeft ernaar om de ‘spelregels’ voor iedereen hetzelfde te houden. Het mag hard zijn, maar fair. En dit was niet fair want Baudet kon niet anders dan luisteren naar hoe hij werd afgebrand. “Als je halverwege de wedstrijd de spelregels verandert, dan is het geen eerlijke wedstrijd meer”, oreert Eva. Marc Marie was er allemaal een beetje van in de war. Martijn was toch een vriendje van Eva? Nou, ik ben vooral boos op hem, verzekerde Eva. Ze was dankbaar voor de geboden kans Martijn nog een keer als boeman te bestempelen.

Vanaf nu gaat Eva censuur toepassen op performers in haar programma. Want de spelregels moeten gegarandeerd kunnen worden. Nooit mag het meer voorkomen dat iemand de spelregels kaapt. Klare taal.

Maar wel zonder enige zelfreflectie. Het is haar eigen format. Ik verdacht Jinek altijd van het hebben van ruggengraat. Ze had niet eens het lef  om te zeggen: “Dit heb ik niet goed gedaan.” Alles was beter geweest dan je aan te sluiten bij de galbrakende meute om je kijkcijfers veilig te stellen. Geef mensen ruimte om te doen wat ze willen, dan bestaat de kans dat dat precies is wat ze gaan doen. Zeker performers die nooit onder stoelen of banken hebben gestoken dat ze aan bepaalde mensen een hekel hebben. Ontneem je hen die vrijheid, dan zit je straks met derderangs performers. En dat wil Jinek zeker niet, gok ik.

Vandaag betichtte ik Martijn van het hebben van de enige ruggengraat van het stel omdat hij weigerde z’n excuus aan te bieden. Mooi zo! Dacht ik meteen. Eindelijk weer eens iemand die niet met excuses strooit alsof het pepernoten zijn. Jinek zei vanavond dat Martijn wel zijn excuses had aangeboden. Aan iedereen, behalve Baudet. Niet echt sterk, als het waar is, maar een betere score dan Jinek.

Martijn heeft in ieder geval de belangrijkste sorry op zak gehouden.

Het moet maar

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren kan via vadertje.backme.org

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.