Duidelijk

Het is me nu wel duidelijk. De wereld wordt steeds gekker en er is helemaal niets dat ik doe, zeg of schrijf dat daar enige verandering in brengt. Nu had ik dat vermoeden al wel een tijdje, maar soms word je nog eens extra hard met je neus op de feiten gedrukt. Het ergste vind ik de steeds groter worden egoïsme-bubbel. Ik ageer daar al heel lang tegen, maar hij is krachtiger dan ooit. Egoïsme verlamt alles. Als mensen het gevoel hebben dat hun hachje gevaar loopt, dan is meestal het groter goed ondergeschikt. Dat geldt ook als men denkt zelf ergens beter van te kunnen worden in, bijvoorbeeld, financiële zin. Maatschappelijke schandalen zijn niet meer belangrijk en verontwaardiging verdwijnt als sneeuw voor de zon. En dat bleek. De verkiezingsuitslag was een feit waar mijn neus hard op landde.

De voortekenen waren er al. De Toeslagenaffaire. Ja, daar is-ie weer. Elke betrokken partij heeft hiervan schade opgelopen, behalve één. De VVD. Terwijl hun leider eindverantwoordelijk was voor het ongekende onrecht. De premier giet zijn sausje erover heen, laat het even doorruttelen et voilà: Glibbersaus voor iedereen. Waar anderen hun politieke verantwoordelijkheid nemen zegt Rutte dat hij juist verantwoordelijkheid neemt door te blijven zitten. Een lekker coronawindje in de rug. De VVD is groter dan ooit. Het is ze gegund hoor. Ze hebben gedaan wat ze moesten doen. Dat kun je ze nauwelijks kwalijk nemen. Al moet ik nog zien hoe Mark drie parlementaire enquêtes gaat overleven. Ik hoop dat corona onder controle is tegen de tijd dat het aankomend kabinet valt. Dan kiezen mensen misschien toch weer met een iets breder gezichtsveld. Al moet ik zeggen dat ik de kiezer voor geen meter meer vertrouw.

Het is het egoïsme van de bubbel dat ervoor zorgt dat een prettiger samenleving voorlopig nog even buiten bereik zal zijn. Alle partijen die voor een eerlijker verdeling binnen onze samenleving hebben geknokt en dat weer willen doen zijn in de kou gezet door de kiezer. Omtzigt en Leijten van respectievelijk het CDA en de SP hebben als leeuwen gevochten voor mensen in de verdrukking. Zij zijn het lichtend voorbeeld van de parlementariër zoals hij/zij zou moeten zijn. Onverschrokken en onverstoorbaar vechten voor het volk tegen een bullebakkende overheid. Afgestraft. En waarom? Omdat tijdens een pandemie het eigen belang duidelijk belangrijker is dan het algemeen belang. Rutte doet het goed als coronamanager. Hij voelt onfeilbaar waar de overlevingsmodus van de kiezer geactiveerd moet worden. Hij zet dat wapen in als er problemen te dicht bij hem in de buurt komen. Zijn kiezers willen stabiliteit en geen verandering. Veranderingen is maar gedoe en kosten meestal geld. Denken ze. Mark geeft ze wat ze willen.

Ruwer en erger zijn de kiezers van Baudet. Veel zijn geen wappies met aluhoedjes maar ondernemers. Middenstanders die geloven dat Baudet hun zaak weer open kan gooien. Zij denken dat Baudet in staat is de coronaregels te torpederen. Duidelijk eigenbelang. Misschien zelfs begrijpelijk als je denkt zo diep in de ellende te zitten dat je inderdaad alleen nog maar aan die ellende kan denken. Dan wordt de rest ondergeschikt. Maar goed. Alle begrip op een stokje. We hebben er geen reet aan. 17 partijen in de kamer. Alles behalve een feestje als we straks zien hoeveel daarvan er extreem gedachtengoed op na houden.

Ik hoor de onderbuik al duidelijk donderen.

Het moet maar


Disclaimer: gratis lezen mag, doneren is kiezen voor een betere wereld en kan via vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.