Links

Volgens enkele onderzoeksjournalisten is de verhouding tussen conservatief rechts en progressief links al decennia lang ongeveer gelijk. Dat mag zo zijn maar, binnen die algemene stromingen zijn toch duidelijke verschuivingen waar te nemen. In mijn ogen niet zulke beste verschuivingen. Radicaler en populistischer. Bijna 2 maanden geleden pleitte ik voor uitstel van de verkiezingen, omdat ik vond dat Corona de verkiezingen onevenredig zou beïnvloeden. Ik voorspelde dat Rutte daar de vruchten van zou plukken. De reacties waren niet mals.

Of ik gek was geworden. Er moest NU met het kabinet afgerekend worden. Het is wel duidelijk dat mijn waarschuwing niet serieus werd genomen. Ik kan nu rustig zeggen, zonder dat het me buitensporige vreugde bezorgd: eigen schuld. Want VVD is de grootste, D66 2de grootste partij (toch ‘maar’ 4 zetels winst) PVV grootste oppositiepartij. Links staat op het punt van uitsterven. En de wappiepopulisten van FvD vieren feest. BBB en BIJ1 hebben nu al ruzie. Als we een paar maanden hadden gewacht met de verkiezingen had het er heel anders uitgezien.

En dan Links. Wat moeten ze nu? Ik vind al een hele tijd dat de linkse partijen zouden moeten fuseren. SP, GL en PvdA sowieso. Wat mij betreft kunnen daar ook nog PvdD en BIJ1 aansluiten. Een nieuwe naam: SDKP (Sociaal Democratische Klimaat Partij) of zoiets. En dan moet er een nieuwe leider worden gekozen. De huidige leiders mogen zich uiteraard verkiesbaar stellen, maar hebben geen voorrechten. Zo is er in ieder geval een stevig links blok dat expertise op alle belangrijke linkse thema’s in huis heeft. Het is ook helemaal niet ongewoon om binnen een partij verschillende ‘blokken’ te hebben. Dat kan prima werken. Het houdt elkaar scherp en up to date. De voeling met de werkelijkheid kan prima worden geleverd door de activisten van SP en BIJ1, klimaat expertise is volop aanwezig bij GroenLinks en Partij voor de Dieren. De PvdA is doorgewinterd als het om besturen gaat.

Het zal het enige antwoord zijn op groeiende rechts populisme en het vage progressieve liberale gedachtengoed van D66. Het enorme wantrouwen dat is ontstaan bij zeker één derde van de kiezers moet teruggewonnen worden. Anders voedt het rechtstreeks de populistische mesthoop van PVV en FvD. De scheuren in de samenleving worden zo langzamerhand onherstelbaar. Op den duur is een geweldspiraal niet ondenkbaar als de tegenstellingen alleen maar groter worden.

Ondertussen moeten we niet vergeten de VVD en D66 dankbaar te zijn voor hun bestaan. Als zij er niet waren geweest, hou ik mijn hart vast wat er met hun stemmen zou zijn gebeurd. PVV en FvD liggen dan op de loer. Je moet er niet aan denken. Prioriteit is een betrouwbaar links blok, dat in staat is het vertrouwen van met name het armere gedeelte van de samenleving terug te winnen. Dat vergt een hoop werk. En slikken. Een hoop slikken van elkaar. Maar het is voor een hoger doel. En dat is altijd al de claim van links. Het hogere doel.

Dus hup. Fuseren en aan de slag jullie!

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren kan over links en over rechts maar altijd via vadertje.backme.org

Lees ook: Het Moet Maar

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.