Stenengooiers

Daar zijn ze weer. De stenengooiers die zonder zonden zijn. In volle overtuiging gooien ze blind hun stenen der rechtvaardigheid naar aanstichters van ongehoord kwaad. Vermorzeld moeten ze worden, zodat ze nooit meer hun gif op deze samenleving kunnen doen neerdalen. Het onderbuikleger is weer onder de wapenen geroepen. Er moet keihard worden opgetreden tegen Bilal Wahid, Oussama Ahammoud wegens wangedrag tegen een 12 jarige jongen. Wat is er gebeurd?

Tijdens een live stream op Instagram van Bilal en Oussama, respectievelijk 10 en 8 jaar ouder dan het slachtoffertje, dagen ze de jongen uit om zijn plassertje te laten zien. Voor geld. Er kijken op dat moment 3 en een half duizend mensen. De jongen zwicht voor het geld en zijn idolen en laat z’n plassertje zien. Hard gelach alom. De vernedering die de jongen gaat ervaren zal vreselijk zijn. Hij zal alle steun nodig hebben die hij kan krijgen. Helemaal nu dit incident tot kosmische proporties wordt opgeblazen.

Ik snap de verontwaardiging. Maar de ophef helpt de jongen niet. Integendeel. Hoe groter de verontwaardiging bij het publiek, hoe luider de aanklacht, des te groter zal de schaamte zijn. In de opgezwollen verontwaardiging staat niemand daarbij stil. Slechts weinigen hebben het überhaupt over de jongen. Het gros richt hun pijlen op de twee jonge acteurs, die waarschijnlijk de fout van hun leven hebben gemaakt. Hun carrières zijn verwoest. Managers, agenten, platenlabels en omroepen hebben de samenwerkingen en contracten opgezegd. In een paar seconden een vrolijk, rijk en mooi leven weggegooid. De algemene consensus op social media is op z’n zachts gezegd: eigen schuld, dikke bult.

Natuurlijk neem ik die twee het kwalijk dat ze zoiets bij een zó jong iemand hebben geflikt. Ze hebben volgens mij daardoor de morele plicht om er persoonlijk voor te zorgen dat die jongen alle hulp krijgt die hij nodig heeft. De vraag die bij mij blijft rondsuizen is of het leven van die twee vernietigd moet worden. Ik vind van niet. Ik denk dat dit een situatie is die zich bij uitstek leent om publiekelijk het verschil te maken. Hoe cool zou het voor die jongen zijn als zijn idolen openlijk en met hem erbij spijt betuigen. Om hem vervolgens aan elke aflevering van Teenboss mee te laten doen. En een paar gastrolletjes in Mocro Maffia. In plaats van dat al die bedrijven en omroepen die over elkaar heen vallen om die twee te verguizen en in de deugvijver te verdrinken, kunnen ze voor een podium zorgen dat drie levens ‘redt’. In plaats van nul.

Zoals gewoonlijk wordt er zelden door de stenengooiers verder gekeken dan waar hun steen landt. Maar dat zijn diegenen die hun eigen ‘zonden’ zijn vergeten en menen het recht te hebben hun onderbuik op de ‘zondaars-van-de-dag’ te laten leeglopen. Andere betrokkenen zouden hier een kans in moeten zien.

Nog maar even voor alle duidelijkheid. Ik vind het zwaar verwerpelijk wat die twee hebben geflikt. En ik weet uit eigen ervaring hoe publiekelijke schaamte voelt op jonge leeftijd. Ik zie vooral een kans. Die gaat voorbij aan de waan van de dag en zogenaamd doen wat fatsoenlijk is. Iedereen denkt dat het goed is dat iedereen die twee laat vallen. Terwijl je ze beter alledrie kunt redden. De NOS zou dat moeten inzien. De managers en agenten zouden dat moeten zien. Voorlopig zie ik ze alleen nog maar angstvallig de stenengooiers in de gaten houden.

Kijk verder dan waar de verste steen is geland. Help ze.

Lieverdjes!

DISCLAIMER: gratis lezen mag, doneren kan niet in ‘stenen’ maar wel via vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.