Oplichters

Soms is het fijn als iemand een foutje maakt, en per ongeluk blijkt dat we massaal worden opgelicht. Even de training vergeten. Positief getest. Haast om in quarantaine te gaan. Verkenspulletjes snel bij elkaar gegrepen. Oepsie, gevoelige notities zichtbaar. Handige fotograaf en een schandaal (alwéér een) is geboren. Op persoonlijk vlak vind ik het naar voor Ollongren. Zij zal zich nog wel een paar keer flink achter het mondkapje krabben. Stom! Stom! Stom! Je hoort het haar bijna zeggen. En op de koop toe heb je ook nog corona. Niet fijn. Ondertussen wordt er een nieuwe schandpaal opgetrokken. En dat terwijl het vorige schandaal nog volop in de belangstelling staat (Bilal). Waarom is het foutje fijn? Omdat het onthult hoe schaamteloos met anderen wordt omgegaan. Met mensen die in de weg zitten en met mensen die niet boven alle twijfel verheven zijn. Wiens twijfel? Dat is niet helemaal zeker. Iedereen haast zich om te verklaren dat zij niet verantwoordelijk zijn voor wat er in die notities staat.

Er staat onder andere in ‘Omtzigt, functie elders’ en over de onwelgevallige manier van onderhandelen door Hoekstra. Ook staat erin dat ‘Links niet aan elkaar zit geplakt’. Alles wordt ontkent door de mensen waar het om gaat. Omtzigt heb ik als enige nog niet hierover gehoord. Wel zijn medestrijder, Leijten. Zij vindt het ontluisterend. Waarom en op wiens voordracht zijn die notities genoteerd? Als iedereen betrokkenheid ontkent, dan blijft slechts de optie van de verkenners zelf open. Vanochtend hebben ze alleen met Hoekstra en Rutte gepraat. Aan Rutte vragen bij wie dit vandaan komt is zinloos. Daar krijgt niemand een bevredigend en duidelijk antwoord op.

Eigenlijk zal het me worst wezen. Wie verantwoordelijk is. Niemand in de verkenbubbel lijkt verontwaardigd. Dat iemand uit het politieke centrum dit überhaupt zonder schaamrood op de kaken te krijgen op papier zet, is hemeltergend. Iemand noteert en ziet simpelweg de schande er niet van in? Dat het machtspolitiek is dat wordt uitgeoefend? Dat er binnenskamers schijt aan het volk wordt gepredikt? Dat is het echte schandaal. In een verkenningsfase over de poppetjes praten. Hoe durf je? En dan glashard beweren dat dit soort gesprekken vertrouwelijk moeten zijn. Anders hebben de verkenners niet de handen vrij. Als deze notities het resultaat zijn van die ‘vertrouwelijke vrijheid’ dan moet die onmiddellijk worden opgeheven. Controleren door transparantie. Wat mij betreft krijgen alle betrokken politici vanaf nu een helmcamera op hun verwrongen hoofden. Tot de formatie af is. Als zij niet uit eigen beweging kunnen bedenken wat wel en wat niet kan, controleren wij het wel. Elke avond een Verken Journaal. Formatiegesprekken, geanalyseerd door Sven Kockelmann en Kees Boonman. Livestream vanaf de helmcamera’s. Hoppa. Dat zal ze leren.

Stelletje oplichters.

Lieverdjes en Het Moet Maar … lees waarom ik jullie hulp nodig heb!

DISCLAIMER: gratis lezen mag, doneren is cool en kan via vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.