Qatar

Als het Nederlands voetbalelftal zich plaatst, gaat ze naar Qatar voor het WK van 2022. Qatar heeft geen voetbalhistorie van belang. Het klimaat is ongunstig voor intensieve buitensporten. Het wordt er nooit onder de 25 graden en in de zomer zijn temperaturen van 40 graden en daarboven niet ongewoon. Qatar is een absolute monarchie. Dat betekent dat de koning de absolute macht over volk en regering heeft en tegenover niemand verantwoording hoeft af te leggen. En daar willen wij gaan voetballen. In een woestijndictatuur. Hoe kan dat? Heel simpel door de bocht: geld. Veel geld. Het is nooit bewezen maar er bestaat eigenlijk geen twijfel over dat Qatar het WK heeft gekocht. Als je bij de FIFA (de wereld voetbalbond) aanklopt met genoeg steekpenningen, dan is het daar in een handomdraai geregeld.

Het stond al een tijd vast. De beschuldigingen van omkoping waren niet van de lucht. Maar de FIFA heeft niet zo lang geleden verklaard dat onderzoek heeft uitgewezen dat er geen bewijs voor onrechtmatigheden bestaat. De slager die z’n eigen vlees keurt. Zo gaat het al decennia lang bij de FIFA. Af en toe wordt er een onbeduidend lid weggestuurd om de schone schijn op te houden. Iedereen weet dat de FIFA door-en-door corrupt is. We vinden het best. Als we maar voetbal kunnen kijken. Protesten tegen een WK zijn niet nieuw. Freek de Jonge heeft in 1978 al geprobeerd het WK in Argentinië geboycot te krijgen. Tevergeefs. Het is altijd tevergeefs. Geld verslaat elke keer weer de rechtvaardigheid.

In Argentinië ging het protest over de schending van de mensenrechten door de militaire junta. In Qatar gaat het om de erbarmelijke werkomstandigheden van de duizenden gastarbeiders. Tot nu toe hebben zeker 6.500 duizend mensen hun leven verloren. Dat is een lage schatting omdat zij al een week of 2 oud is en er verschillende landen nog niet bij zijn geteld. Het zal in praktijk de 10.000 naderen. Het zijn arbeiders die in eigen land niet aan de bak kwamen. Hun gezinnen verhongerden. Ze hadden geen keus. Om te mogen werken moesten ze ook nog eens een fikse som centen op tafel leggen. Zogenaamd arbeidsbemiddelingskosten. Eenmaal in Qatar werden ze als slaven behandeld. De koning van Qatar interesseert het niet. Die wil alleen maar de mooiste stadions uit de grond gestampt zien worden. Ongeacht de kosten aan geld en levens.

En wij allen zijn medeplichtig. Medeplichtig omdat we de FIFA laten bestaan. Medeplichtig omdat we onze nationale voetbalbond niet dwingen om te boycotten. Medeplichtig omdat we ons niet inspannen om andere landen te overtuigen om met zo’n boycot mee te doen. Medeplichtig omdat we toestaan dat er astronomische bedragen door onze omroepen aan de FIFA worden overgemaakt om de uitzendrechten van wedstrijden te verkrijgen. Amnesty International heeft verklaard dat boycotten op dit punt geen zin heeft. Amnesty International roept de FIFA op hun invloed aan te wenden om de arbeidsrechten in Qatar te verbeteren.

Als je een beetje de FIFA geschiedenis hebt bekeken weet je hoe lachwekkend dat is. De FIFA is uitsluitend geïnteresseerd in poen. Altijd zo geweest. Ze zullen ongetwijfeld toestemmen. Voor de vorm. Ondertussen verandert er niets. Mark my words. Dat is meteen een van de vele redenen dat de  FIFA zo snel mogelijk gedwongen worden tot hervorming. Hoe kan dat beter door alle landen die zich straks voor de eindronde in Qatar hebben geplaatst, zich te laten terugtrekken. Hoppa, in één flitsende persconferentie geen WK. Dan stopt per direct de bouw van peperdure stadions en worden wellicht duizenden mensenlevens gered. FIFA gegarandeerd in paniek. Dan heb je een machtig middel om te onderhandelen. Betaal je arbeiders goed, geef ze fatsoenlijke kost en inwoning en maak ze onafhankelijk van rijken die ze hun arbeidsrechten kunnen ontnemen. Het verschil tussen wel of geen WK. Kijken wie er dán wint. En in het bestuur van de FIFA alleen maar rechtschapen ex-voetballers. Nooit meer een WK in een dictatuur. Moet onmiddellijk in de statuten worden opgenomen.

Of we doen het allemaal zoals het Nederlands Elftal. Die hebben me toch een statement van jewelste gemaakt! Voor de wedstrijd tegen Letland droegen ze een t-shirt met de tekst: Football supports change.

Dat zal ze leren bij de FIFA en in Qatar. Mafkezen.

DISCLAIMER: gratis lezen mag, doneren is winnen en kan via vadertje.backme.org 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.