Christen Terreur

Ik ben geschokt. Door mezelf. Ik ben het eens met Peter R. De Vries. Althans op één punt. Hij wil artikel 23 uit de grondwet schrappen. Dit betekent dat religie niet leidend meer zou zijn in het lesmateriaal. In religieuze geschriften, zoals de bijbel, wordt nogal eens ongevoelig omgegaan met onderwerpen die in de rest van de samenleving (en in wetgeving) geregeld en beschermd zijn. Zoals homoseksualiteit. De bom ontplofte afgelopen weekend door een stuk in het NRC. Kinderen van de Gomarus school werden gedwongen uit de kast te komen. Gedwongen door schoolbestuur in samenwerking met de vertrouwenspersoon. “Homosexualiteit is een zonde tegen de natuur.” Dat is een van de standpunten van de school over dit onderwerp en dat is terug te vinden in het lesmateriaal. In vragen daarover zegt de school – ik geloof er geen bal van – dat daar niet in wordt onderwezen. Tegelijkertijd wordt seksuele voorlichting vermeden in hun onderwijs. Christelijke terreur.

Dat er zó schandalig slordig met jonge levens, door nota bene een vertrouwenspersoon, wordt omgegaan, rechtvaardigt in ieder geval een dusdanige aanpassing (of verwijdering) van de wet die dit mogelijk maakt. Religie moet uit het onderwijs worden gehaald. Geloofsbelijdenis doe je thuis of in het gebedshuis naar keuze. Niet op school. Het fundament van goed onderwijs moet gewaarborgd zijn in ’n zo breed mogelijk aanbod van kennisvergaring zonder dat daar een levensovertuiging in de weg komt zitten. Nu kun je natuurlijk wel de inspectie op dit soort scholen blijven afsturen, maar dat zet uiteindelijk geen zoden aan de dijk. Handhaving wordt een stuk makkelijker als levensovertuiging uit het lesmateriaal wordt gehaald. Geen ideologische inslag meer bij scholen. Dan kan dat ook niet meer als terreur gebruikt worden tegen opgroeiende kinderen. Gedwongen uit de kast. Ongelooflijk. Christelijke terreur.

En dan Urk en Krimpen a/d IJssel. Met de bijbel in de hand worden journalisten aangevallen door kerkgangers. Journalisten die daar aanwezig waren omdat de coronaregels gebroken zouden worden. Geen 30 mensen in de kerk, maar een stuk of 500. Kinderen werden als buffer tussen de volwassenen gebruikt. Zoals gewoonlijk loopt de bijbelbelt ook hier in kennis achter bij de rest, nu vast is komen te staan dat juist kinderen voor de meeste besmettingen zorgen. In de kerk de spirituele nood ledigen door aerosolen naar elkaar te koorblaffen. Alles ligt toch in Gods handen, dus wat dondert het. Wel een beetje kut dat er ook ongelovigen in deze benauwende gemeentes wonen. Waar ook interactie mee is. Die kunnen zomaar besmet worden. En die hebben geen God die alles voor hun regelt. Misbruik van de uitzonderingspositie die religie, volkomen onterecht, in de grondwet beschermd. Christelijke terreur.

Het borrelt al een tijdje in gemeentes uit de bijbelbelt. Niet langer lijken zij hun vertrouwen uitsluitend in God te stellen. Kennelijk moet het geloof een handje geholpen worden. Misschien wel om een wit voetje te halen bij de Schepper. Dat is trouwens geheel in de geest van Arminius, de grote tegenstander van Gomarus. Gomarus was er van overtuigd dat God zijn besluiten onafhankelijk van de daden van de mens nam. Arminius dacht het tegenovergestelde. Dus als er in Urk weer een teststraat in de fik vliegt of andere aanvallen op de samenleving is dat het werk in de geest van Gomarus. Bij Arminius had je verantwoording moeten afleggen.

In die geest kunnen christenen feitelijk doen wat ze willen. Het plan van God is klaar en zal niet veranderen. Dat is zo’n beetje een vrijbrief voor christelijke terreur.

Het staat geschreven in: Lieverdjes

DISCLAIMER: Gratis lezen mag, doneren tast je geloof niet aan en kan via vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.