Boter

Steeds minder zie ik het verwijt op sociale media voorbij komen dat NOS en NPO linkse staatspropaganda omroepen zijn. Zou dat komen omdat er steeds meer mensen eindelijk aan tafel gaan zitten bij deze omroepen, die dat voorheen steevast weigerden? Wilders bij Ruud de Wild (beterschap!), Baudet bij Jinek en bij WNL. Vanavond Haga bij Op1′. Misschien wel. Of is eindelijk de berg boter op het hoofd van die mensen zichtbaar geworden. In verkiezingstijd gelden boycots kennelijk niet. Zoveel mogelijk in beeld komen is het devies. Ongeacht waar. Principes worden alleen gehandhaafd als er niets op het spel staat. Als de belangen groot zijn wordt vaak de ware aard zichtbaar.

Die hoeft niet per se slecht te zijn, maar is op z’n minst afwijkend van de woorden die van de tong rollen.

De goedheid die Jezus predikt verandert in lelijke woede als er een microfoon in de buurt komt. En zeker als het ’n roze is. De pandemie brengt pijnlijk aan het licht dat sommige uitwassen van het Christendom drijven op groepsegoïsme. A. Kort, predikant van de Mieraskerk in Krimpen a/d IJssel en voorheen bouwvakker, heeft begrip voor zijn kerkgangers die journalisten hebben aangevallen. We zijn getergd en getreiterd, noemt hij als vergoelijking voor het geweld. In zijn preken komt regelmatig zijn homofobie naar buiten. Met de bijbel in de hand zegt hij dat zij de dragers van de zonde zijn. Dan loop je natuurlijk wel de kans dat er wat mensen bij je komen demonstreren. Ondertussen lijdt het land onder een verwoestende pandemie en tegen de afspraken in gooit hij zijn kerk open. Spirituele nood als excuus, de grondwet aan zijn zijde. Ook hier is uiteindelijk de ware aard boven komen drijven.

Arrogantie in deze vorm is altijd slecht en berokkend aantoonbaar schade aan de samenleving. Opdringen van de overtuiging dat God alles regelt. En een regering die zijn vingers er niet aan brandt.

De regering. Zoveel boter hebben we nog niet. Zoveel lessen die iedereen nu tijdens de pandemie gedwongen leert, had een goede regering natuurlijk voor moeten zijn. Als een kind dat voor het eerst op rolschaatsen staat, heeft het kabinet zich het afgelopen jaar voortbewogen. En ze zijn bij lange na nog niet volleerd. We zijn niet de enige, hoor. Overal ter wereld zien we faalbeleid. Nu pas gaat er gepraat worden over internationale samenwerking in het geval van een volgende pandemie. Nou vraag ik je. Hoeveel pandemieën zijn er wel niet geweest? Waarom begint nu pas dat besef in te kicken? Behalve internationale samenwerking is natuurlijk ook een nationaal plan broodnodig. Een regering moet tijdens een pandemie zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Snelheid is een factor van belang hierin. Dan moet je je (tijdelijk) niet laten dwarszitten door mensen wiens belang slechts het saboteren van het proces is. We zitten al 10 jaar met een regering die iedereen te vriend wil houden en waarvan de baas, de baas niet wil zijn. Een Pandemietatuur is nodig in tijden van dodelijke crises.

De boterberg krijgt een voorlopig dieptepunt met verkennings-gate. Wat een achterbaks gekonkel. Zelden zo’n trieste vertoning gezien. Niemand heeft het erover gehad. Twee nemen de verantwoordelijkheid. En nog steeds weten we niet uit wiens hoofd het idee is gekomen om Omtzigt een functie elders te geven.

Zoveel boter, je wordt er misselijk van.

 

DISCLAIMER: gratis lezen mag, doneren is alles behalve boter op je hoofd en kan via vadertje.backme.org

 

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.