Het Spijt Me

De wereld is er niet op vooruitgegaan, vind ik. En dan bedoel ik niet de Aarde, hoewel die er ook niet beter op is geworden, maar de mensen die haar bewonen. Hoogste tijd om mijn spijt te betuigen.

Beste mannen. Het spijt me dat er vrouwen zijn die jullie zo in de war maken dat jullie alleen nog maar met delen van jullie lichaam kunnen denken die daar niet voor zijn gemaakt. En dat jullie te slap zijn om daar weerstand aan te bieden.

Beste vrouwen. Het spijt mij meer dan ik kan zeggen, dat er mannen zijn die vinden dat zij het recht hebben om jullie na te roepen, na te fluiten, aan te raken, aan te randen, te verkrachten omdat mannen nu eenmaal fysiek sterker zijn dan jullie. Of omdat zij vinden dat jullie minder waard zijn dan hen. Of om welke reden dan ook geweld aan doen.

Beste seksueel geaarde van welke pluimage dan ook. Het spijt me dat sommige mensen jullie beschimpen, bespugen en zelfs in elkaar slaan. Alleen maar omdat jullie niet als hen zijn. Het spijt me dat 20 jaar na het eerste homohuwelijk de tolerantie voor jullie gedaald is. De acceptatie had natuurlijk al zover moeten zijn dat het zo gewoon was dat er niet eens meer over gepraat zou worden.

Beste geweldpleger. Het spijt me dat jouw opvoeding en jouw omgeving je niet hebben kunnen behoeden voor de staat waarin je verkeerd. Dat je denkt dat geweld de oplossing is voor alles dat je niet kent.

Beste gelovige, het spijt me dat jullie overtuiging zoveel journalisten trekt dat jullie de bijbellessen op slag vergeten en in blinde woede ontsteken. En het spijt me dat jullie predikanten dit geweld met de mantel der liefde bedekken. Zo verworden de wijze lessen van Jezus tot niet meer dan holle frasen.

Beste journalisten. Het spijt me dat jullie nieuwsgaring vaak niet verder gaat dan het aftroeven van de concurrent om als eerste een nietszeggend sensatieverhaaltje ten koste van ongehoorzame burgers te willen brengen. Schroom en terughoudendheid is jullie vreemd. En dat spijt me. Dat is voor niemand goed.

Beste rechtse medemens. Het spijt me dat veel van jullie zo’n vreselijke hekel aan jullie linkse medemens hebben gekregen, dat zij geen goed meer kunnen doen. Het spijt me dat jullie je zo achterdochtig hebben laten maken dat het jullie volledig lijkt te consumeren. Dialoog is het begin van begrip.

Beste linkse medemens. Het spijt me dat velen van jullie als geen ander in staat zijn om het bloed onder de nagels van andersdenkenden te halen. Het spijt me te zien dat linkse mensen zich niet zo ferm uitspreken over onrecht als de slachtoffers niet ook links zijn. Ook hier geldt dat begrip begint bij de dialoog met andersdenkenden.

Beste onderbuiken. Het spijt me dat jullie niet in staat zijn om te beseffen in welk een fantastisch land we wonen. Dat we vreselijke mazzel hebben dat we hier zijn geboren. Die kans was maar 1 op de 411. Het spijt me dat jullie elke keer leeglopen als er weer eens een volksmenner op staat die jullie van alles wijs maakt. Dat jullie de roep van de kudde niet kunnen weerstaan.

Beste volksmenners. Het spijt me dat jullie zo geworden zijn dat jullie vinden dat je het recht hebben anderen mee te mogen slepen in leugens die jullie inmiddels zelf ook zijn gaan geloven. Het spijt me dat jullie niet in staat zijn in te zien dat jullie een samenleving aan het splijten zijn. Dat jullie mensen tegen elkaar opzetten. Dat jullie verantwoordelijk zijn voor een hoop geweld.

Beste politici. Het spijt me dat jullie niet in staat zijn alle schrijnende problemen die er in ons land én in de wereld aan te pakken. Het spijt me te zien dat velen van jullie er uitsluitend voor jullie eigen hachje zitten en niet het volk meer vertegenwoordigen. Het spijt me om te zien dat leugen en bedrog meer regel dan uitzondering is geworden.

Beste kiezers. Het spijt me om te zien dat een groot deel van jullie er elke verkiezingen toch weer intrapt en daarmee ongewenste en schadelijke politiek een mandaat geven.

Het spijt me verschrikkelijk dat we niet meer verdraagzaam kunnen zijn.

 

DISCLAIMER: gratis lezen mag, van doneren krijg je geen spijt want dat houdt mijn stukkies in de lucht. Dat kan via vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

One thought to “Het Spijt Me”

  1. Als ik zou kunnen schrijven had ik dit geschreven want hier staat zoveel van wat ik ook voel . Ik vind dit bijna nog erger dan corona ( behalve dan de doden en vooral in arme landen) dat mensen zo ziek tegen elkaar doen terwijl het zo héél anders zou kunnen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.