Korsakovpolder

Zo’n beetje iedereen die schrijft heeft er al een mening over gegeven. Kom ik ook nog eens langs om in de toch al meurende beerput even een plasje te doen. Rutte. Tot het ‘Omtzigtdebat’ was Rutte al 10 jaar zo goed als ongrijpbaar. Het is niet alleen z’n verbijsterende selectieve geheugenverlies, maar ook het gemak waarmee hij jokkebrokjes wegkauwt. Ik herinner nog maar eens aan de 1000 euro die we nooit terugkregen en de hypotheekrenteaftrek die hij een dag na de vorige verkiezingen te grabbel gooide. Of de memo’s over de dividendbelasting die er toch bleken te zijn. Al 10 jaar weet iedereen dat Rutte op cruciale momenten met een stalen gezicht ‘niet liegt’, maar ook niet de waarheid verteld. Teflon Mark, de bijnaam die hij kreeg doordat hij nergens voor werd afgestraft. Geen enkele keer. Altijd was er wel iemand in de buurt die geslachtofferd werd. Nooit Rutte zelf. Tot afgelopen week. Ontluisterend was zijn optreden in het Omtzigtdebat. Dit geheugenverlies was van een dusdanig Haribo-niveau dat zelfs coalitiepartners het niet meer konden opbrengen om in zijn ‘verkeerde herinnering’ een uitweg te zien.

Twee moties waren het gevolg. Eén van Wilders: een motie van wantrouwen. En één van Kaag en Hoekstra: een motie van afkeuring. In deze twee moties komt alles samen waardoor mensen politiek en politici wantrouwen. De motie van wantrouwen haalde het niet omdat de coalitiepartners tegen stemden. De motie van afkeuring haalde het wel. Iedereen voor behalve de VVD, uiteraard. De algemene tendens is dat geen politieke partij behalve misschien de draaikonten van D’66 en het CDA nog met de VVD in zee willen als Rutte aan het roer staat. De rol van Judas wordt in dit drama van Bijbelse proporties glansrijk vervuld door Segers van de CU. Hij stemde tegen de motie van wantrouwen en zegt een dag later het vertrouwen op in Rutte. Als reden geeft hij dat hij verwacht dat het land tijdens deze crisis in chaos achterblijft als Rutte gedwongen wordt af te treden.

Zelden zo’n lariekoek gehoord. Het crisismanagement rammelt aan alle kanten en gaat heus ook faliekant mis zónder Rutte. Segers steekt bewust een mes onder de derde rib in Rutte’s rug. Bijna altijd dodelijk. Segers pleegt daarmee ook deels politieke zelfmoord. Een coalitie met de VVD onder Rutte is met de CU onmogelijk geworden. Segers wil doen voorkomen dat hij wordt geleid door zijn geweten. Segers zegt ook letterlijk dat het niet persoonlijk is bedoeld. Nou, dan heeft kennelijk ‘persoonlijk’ een nieuwe betekenis gekregen. Want deze actie was uitsluitend tegen Rutte gericht. Persoonlijker kan het welhaast niet. Rutte wil ondertussen van geen wijken weten en vooralsnog heeft de VVD alle vertrouwen in hem. Op zich logisch als je bijna 2 miljoen stemmen hebt binnengeharkt. Een coalitie over links wordt een puinhoop omdat daar 7 of 8 partijen voor nodig zijn. Gaat niet gebeuren. Dus VVD, D’66, CDA en …. ? Rutte gaat het zeker proberen. En misschien gaat Kaag het ook wel over links proberen. Dan wordt ze toch nog de eerste vrouwelijke premier van Nederland. Al zal dat maar voor kort zijn.

Ondertussen zijn al die mensen die op Rutte hebben gestemd schuldig aan de Rutte-doctrine. Zij malen niet om zijn leugens en zijn geheugenverlies. Zij geloven blindelings dat hij Nederland in ieder geval economisch kan laten floreren. Met zoveel steun al 10 jaar lang, wordt je ook vanzelf machtiger en arroganter. Het gaat zo langzaam dat Rutte er zelf af en toe van moet schrikken. Bijvoorbeeld als hij het fragment terugkijkt waarin hij met een stalen gezicht zegt dat ‘hier niemand uitleg over gaat geven.’ Dan is het te hoog in je bolletje geslagen. Hij weet het. En hij wil het houden.

Ondertussen leven we vrolijk verder in de Korsakovpolder.

 

DISCLAIMER: gratis lezen mag, doneren is een motie van vertrouwen en kan via vadertje.backme.org

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.