Arrogantie en Onkunde

Minister Hugo de Jonge, de omhooggevallen leraar die op zijn kleurrijke schoeisel van voor naar achter en van links naar rechts zwabbert. Ondanks massale smeekbeden van leken, deskundigen en frontliniewerkers in de strijd tegen corona zijn eigen ‘beleid’ blijft voeren. Bijna elke beslissing die hij neemt pakt verkeerd uit of had op z’n minst beter gekund. Vandaag kwam daar een arrogant dieptepunt bij.

Wat is er gebeurd?

Er is door ziekenhuis Zuyderland een longfoto van een wat oudere patiënt gedeeld, waarop duidelijk te zien is dat de longen door het Coronavirus flink zijn ontstoken. Deze patiënt kwam in aanmerking voor een vaccinatie maar weigerde Astra Zeneca, vanwege alle commotie die over dat vaccin was ontstaan. De patiënt was daardoor bang geworden. Hij ligt nu op de IC. In ernstige toestand. Het ziekenhuis heeft in een noodkreet de minister opgeroepen te stoppen met het zwalkende beleid.

Hoe reageerde Hugo de Jonge?

De Jonge noemt het ‘spijtig’ dat Zuyderland een patiënt op heeft moeten nemen die gevaccineerd had kunnen zijn. ,,Het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was.” Ook schrijft De Jonge dat ‘iedere coronapatiënt er één te veel is’. ,,De belangrijkste troef tegen corona is vaccinatie en alle inzet is erop gericht die vaccins zo goed en snel mogelijk bij de mensen te krijgen die ze nodig hebben.”

Hoe durft-ie?! Het slachtoffer verwijten wat door hemzelf is aangericht. Hugo heeft besloten te stoppen met vaccineren. Uit angst. Dat het misgaat. Dat er claims komen. Hugo is degene die steeds maar weer zijn vaccinatiebeleid moet bijstellen. Uit onkunde. En dan een oude man verwijten dat hij bang is geworden? Ga je rot schamen, Hugo! De schandalige arrogantie!

Als Hugo de Jonge een waar staatsman was geweest had hij de bevolking uitgelegd dat het risico minimaal is en dat er bij elke vaccin risico zijn, maar dat die te verwaarlozen zijn in vergelijking tot de risico’s van de ziekte die je ermee vermijdt. En Hugo had gewoon door moeten gaan met prikken. Net zolang totdat een gezaghebbende instantie hem verteld dat het vaccin onveilig is. Dat gaat niet gebeuren, want niets uit de beschikbare cijfers wijst daarop. Een advies om even te wachten met vaccineren totdat er meer zekerheid is over het vaccin had Hugo gewoon in de wind kunnen en moeten slaan.

Maar nee, uit angst, onkunde en arrogantie neemt hij weer eens een besluit dat voor ik-weet-niet-hoeveel mensen desastreuze gevolgen kan hebben. In dit geval wachten. Het lijkt bijna wel of hij wénst dat een nog gevaarlijker mutant hier voet aan grond krijgt. Mij benieuwen, als dat gebeurt, wie hij dan weer de schuld geeft van zijn arrogante onkunde.

Het hele artikel is gepubliceerd in het AD en kan je hier lezen.

Oordeel zelf.

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.