Evenwicht

Bij macht en tegenmacht gaat het uiteindelijk om een redelijk evenwicht. Dat betekent niet per definitie dat die twee even krachtig moeten zijn. De minste sterke van die twee – meestal de tegenmacht – moet sterk genoeg zijn om de ander in het gareel te kunnen houden. Probleem hierbij is dat de corrigerende tegenmacht meestal afhankelijk is van de informatievoorziening door de uitvoerende macht. Als dat spaak loopt, is er een probleem in de democratie.

De roep vanuit de samenleving is duidelijk. Het vertrouwen in de uitvoerende macht is vrijwel verdampt. Schandaal op schandaal heeft daarvoor gezorgd. En dan niet zozeer het schandaal zelf, als wel het gekonkel van de uitvoerende macht om zichzelf zo onschuldig mogelijk te laten lijken. Dat is faliekant mislukt. Gelukkig. Met dank aan DENK, de SP en een eenling binnen het CDA.

Met ongekende vastberadenheid hebben zij schitterend de ongelooflijke arrogantie van de machthebbers blootgelegd. De Toeslagenaffaire (Toeslagenschandaal is beter) blijkt slechts de onderkant van de putdeksel op de beerput te zijn. Het lijkt wel of daarmee de eerste dominosteen is omgegooid en de rest er onvermijdelijk achteraan valt. Nu weer de ‘notulen-affaire’. Dat sommigen nog zonder het schaamrood op de kaken voor de camera durven verschijnen is me een raadsel. Nietwaar, Wopke?

Rutte kondigde vandaag aan dat alle notulen van de ministerraad voor wat betreft de Toeslagenaffaire maandag openbaar zullen worden gemaakt. Rutte denkt zelf dat er weinig ophef over valt te maken. Hij heeft zich de laatste tijd wel vaker vergist, maar we zullen zien. Tegelijkertijd komen allerlei onderknuppels uit het CDA roering maken over een kabinet onder Rutte. Onderstaand is letterlijk overgenomen uit een NOS bericht hierover:

Zo’n twintig CDA-afdelingen verzetten zich tegen deelname aan een kabinet met VVD-leider Rutte. Ze vinden zo’n toetreding “ongeloofwaardig” en “geen optie”, zo staat in een brandbrief die naar het CDA-bestuur en de Eerste en Tweede Kamerleden wordt gestuurd.

Het zoveelste bewijs dat de politieke macht, of het nu klein of groot is, compleet de weg kwijt is. Het CDA, met aan het hoofd Wopke Hoekstra, die – zo zal uit de notulen blijken – z’n ‘eigen’ Omtzigt afvalt. Dáár zouden de onderknuppels van het CDA zich eerst druk over dienen te maken, voordat ze tegen anderen aan gaan schoppen. Veeg eerst je eigen straatje schoon voordat je over het afval bij de buren klaagt, zou ik zo zeggen.

Van de week was de Hoenderloo Groep in het nieuws omdat er nog steeds gevallen zijn van jongeren die geen passende opvang hebben gekregen ná de sluiting van deze instelling in augustus 2020. Het gaat om jongeren met grote psychische problemen die niet thuis kunnen wonen. Geen idee waarom die instelling niet door het kabinet is gered. De behoefte is en was groot. En als ik toch vragen stel: welke flapdrol heeft het onroerend goed gekocht? En wat gaat-ie ermee doen?

Ik dwaal af. Wat was de eerste reflex van de zittende macht op berichten dat niet iedereen passende opvang had gekregen? Iedereen is opgevangen, echt waar! Niet dus. Vandaag moest Blokhuis (CU) door het stof. Dankzij Kwint (SP) en Westerveld (GL) wordt er alsnog passende opvang gezocht voor deze jongeren die tóch tussen wal en schip terecht zijn gekomen. Ondanks alle plechtige beloften van de uitvoerende macht.

Zolang bij de uitvoerende macht de eerste reflex jokken, liegen en ontkennen is, heeft men daar niks geleerd en moet de tegenmacht alerter zijn dan ooit. Fouten maken mag, erover liegen niet. Zo moeilijk is het niet.

Pas als dat inzicht inkickt kan er sprake zijn van een redelijk evenwicht tussen macht en tegenmacht.

 

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren is tegenmacht en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.