Reminder

Aan alle gezagsdragers die ergens in hun achterhoofd het ‘bindend referendum’ nog hebben rondzingen: nooit en te nimmer. Het mag nu toch wel duidelijk zijn dat ‘het volk’, in ieder geval in Nederland, niet in staat is om afgewogen besluiten te nemen. Het gros komt er nog net uit of ze een frikandel, danwel een kroket moeten nemen. De pandemie heeft het afgelopen jaar aangetoond dat het collectieve IQ van ‘het volk’ nogal aan de lage kant is. Op z’n zachts gezegd. Met als voorlopig triest dieptepunt de Koningsdaguitspattingen. Niet alleen werden de coronaregels massaal aan de laars gelapt, ‘we’ waren nog te beroerd onze eigen teringzooi op te ruimen. De Jordaan en het Vondelpark leken wel tot vuilnisbelt van Amsterdam gemaakt.

Meneer Baudet was er trots op. Trots dat ‘zijn volk’ massaal de regels van het algemeen belang trotseerden en volledig losgingen. “Hulde aan alle feestvierders.” Ik betwijfel of zij het deden om de heer Baudet een plezier te doen, maar vooruit. Tussen de bedrijven door vergeleek een fractiegenoot van hem de holocaust met de coronamaatregelen en riep Thierry zelf op Twitter iets over deportatie naar Madagaskar van immigranten. Samen met de kiezers van de PVV hebben de stemmers op FvD een substantieel deel van het electoraat. Virusontkenners en extreemrechtse onderbuik samen.

En dat zou een bindend referendum ter beschikking moeten krijgen.

Ik heb liever een zooitje zelfgekozen oplichters als volksvertegenwoordigers dan beslissingen door de strot geduwd te krijgen van ‘het volk’ dat zomaar kan eindigen in een dramatische ‘wir haben es nicht gewusst’ verontschuldiging. De parlementaire democratie zoals we ‘m nu hebben werkt. Niet perfect, maar ’t werkt. Zeker als volksvertegenwoordigers hun tanden laten zien, en doen waar ze voor gekozen zijn: het volk vertegenwoordigen. De schandalen waarmee de huidige (en vorige) regeringen probeerden weg te komen, komen langzaam maar zeker aan het licht. Dat op zich is al heel wat. Een deel daarvan zal uitmonden in genoegdoening. Voor een ander deel zal dat maar ten dele gebeuren. Het onderste uit de kan wordt in de politiek zelden gehaald.

Referenda zijn absurd. Je vraagt om een deskundig advies (al dan niet bindend) aan mensen die merendeels geen deskundige zijn. Hun oordeel, en dus stemgedrag, wordt bepaald door een mening. Meestal bepaald door een politieke kleur. En veel onderbuik. Vooral over onderwerpen waar onderbuikgevoelens altijd de boventoon voeren, zoals bij migratieproblematiek en EU-aangelegenheden. Bovendien is het een laffe poging om verantwoordelijkheid te ontlopen van volksvertegenwoordigers. Zij zijn door ons gekozen en hebben ons vertrouwen gekregen om moeilijke beslissingen namens ons te nemen. Het woord zegt het al: volksvertegenwoordiger. Dan moet je niet het balletje terugspelen. Dan moet je gewoon je werk doen.

Dus mocht je, als goedwillende democraat, nog eens een referendum overwegen, bedenk dan aan wie je de beslissingen overlaat.

Denk dan nog eens aan de beelden van Koningsdag 2021. Je weet wel, met die pandemie en code zwart om de hoek. En denk dan maar gauw aan iets anders.

 

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren staat opgeruimd en kan via:
vadertje.backme.org

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.