Superspreader

Je kan iedereen de schuld geven van de samenkomst voor de Amsterdam Arena van 12.000 fans van Ajax om de 35ste landstitel te vieren, behalve de fans zelf. Iedere gezagsdrager die durft te zeggen dat hij/zij dit niet zag aankomen dient onmiddellijk uit het ambt te worden gezet en met pek en veren de stad uitgejaagd te worden.

Ajax moest tegen Emmen. Bij winst zou de landstitel een feit zijn. Emmen is degradatiekandidaat en Ajax is het hele seizoen al dominant in de eredivisie. Is niet zo’n moeilijk rekensommetje. Ajax won met 4-0. En daarna werden de machthebbers pas langzaam wakker. De vragen die vorige week al gesteld hadden moeten worden, werden nu pas gesteld. Te laat. Bijvoorbeeld: Hoe hadden we kunnen voorkomen dat er 12.000 mensen naar de Amsterdam Arena zouden komen? Of: Misschien moeten we de spelers niet met de kampioensschaal op het bordes van de Amsterdam Arena de 12.000 fans laten toelallen? Als het ondanks de genomen maatregelen (haha, welke?) toch nog onverhoopt druk zou worden, zouden we dan de ordediensten laten ingrijpen?

Een paar vragen die als ze bevredigend waren beantwoord én er naar zou zijn gehandeld ongetwijfeld een hoop ellende hadden kunnen besparen. Er was meer dan genoeg tijd om van alles te verzinnen om de drukte die iedereen zag aankomen, te voorkomen. Waarom kunnen we de fans niet de schuld geven? Simpel. De fans zijn niet geïnteresseerd noch bang voor besmettingen. Zij zijn alleen geïnteresseerd in Ajax. En het vieren van het kampioenschap. De rest is van ondergeschikt belang. Als je daar al van kan spreken.

Het ging bij de Amsterdam Arena zoals het al ruim een jaar gaat door het hele land heen. Overal hebben groepjes burgers schijt aan maatregelen als er een groepsbelang in het geding komt. Opgejut door puberale politici met Napoleon complexen en narcistische dansleraren. Veel te lang hebben politici zich verschuild achter de heilige schrift van Rutte die zegt dat hij helemaal niet voor ons wil besluiten. Dat we zelf wel doen wat verstandig is. Veel te lang. Daardoor is er veel te vaak achter de feiten aangehobbeld. En het zit kennelijk dieper ingesleten dan goed voor ons is. Ook hier werd weer gerekend op het ‘gezonde’ verstand van de supporters.

Als er al gezond verstand is en dat kan best, wordt door politici in ieder geval geen rekening gehouden met egoïsme. Mensen kunnen best beseffen dat ze iets stoms aan doen zijn en er toch lekker kak aan hebben omdat de worst voor hun neus nu eenmaal onweerstaanbaar is. Dat heeft verder niet zoveel met verstand te maken, als wel met ruggengraat en nonchalance. De ironie wil dat het kabinet geen rekening houdt met het aspect dat ze zelf ‘groot’ hebben gemaakt. Ikke eerst. En dan proberen iemand anders de schuld te geven. Achteraf met vingertjes naar elkaar wijzer. Nuttelozer en laffer kan bijna niet.

Welbeschouwd zijn overheidsdiensten door hun gebrek aan daadkracht misschien wel de grootste superspreader van het afgelopen jaar.

P.S.: volgende week is Feyenoord-Ajax. Misschien nu vast over nadenken?

Disclaimer: Gratis lezen mag, doneren is alles behalve laf en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.