Rutte 4

Nog even wachten en dan is het er. Rutte 4. Het CDA moet nog even het gerommel in de partij laten verstommen. CU, D66, GL en PvdA hebben hun verontwaardiging alweer van zich afgeschud. Het regeringspluche lonkt en zij hangen er al kwijlend boven. Beloftes blijken, zoals gewoonlijk, niets waard in de politiek. Zeker niet als de macht verleidelijk naar je fluit. De beloofde ‘nieuwe bestuurscultuur’ blijkt vooralsnog een lachertje en is vooral bedoeld om de formatie weer op de rails te krijgen. Niks nieuws onder de zon. Rutte geeft fouten toe, gaat beterschap beloven en zegt meer openheid toe. Minder achterkamertjes.

Rutte trekt het boetekleed aan, althans over één schouder, want er is genoeg ruimte over om het zo weer van zich af te laten glijden. Mocht de politieke noodzaak daar aanleiding toe geven. De MP wil graag een gesprek met Omtzigt. Liefst vrijdag as. Naar eigen zeggen waardeert hij Omtzigt zeer en heeft hij 10 jaar prettig met hem samengewerkt. Omtzigt wil altijd praten, zegt Omtzigt, maar niet as. vrijdag. Hij acht zichzelf nog niet in staat tot dit soort gesprekken. Omtzigt zit overspannen thuis. En ik overdrijf niet als ik zeg dat dat mede door Rutte komt.

De reden dat Rutte het gesprek wil is niet helemaal duidelijk, al lijkt het er sterk op dat hij wil proberen de storm die in het CDA woedt, tot bedaren te brengen. Dat doet-ie niet voor het CDA, dat doet-ie voor zichzelf. Zonder het CDA wordt de formatie een moeilijk verhaal en is Rutte 4 vrijwel onmogelijk. Dus dat zal wel weer lukken. Rutte heeft wel mazzel. De kiezer zal bij nieuwe verkiezingen weer het meest stemmen op Rutte en zijn VVD. Dat zegt wat over de rest van de politici. Kennelijk vinden de meeste kiezers dat er niks beters voorhanden is.

Ik heb het gevoel dat ik in een deja-vu zit. Is het omdat de politiek (net zoals de geschiedenis) zich herhaalt? Is het omdat de kiezer er niets van leert (zoals gewoonlijk)? Of is het omdat ik al in eerdere stukjes ongeveer heb voorspeld wat er nu gebeurt? Ik denk van allemaal, eigenlijk. En ik word er doodmoe van. Het wordt oersaai, de politiek, als alles zo voorspelbaar is. Hoewel ik me elke keer weer verbaas over de schaamteloosheid en het gemak waarmee politici hun woord breken. En dat ook nog met onschuldige kinderogen en zonder schaamrood op de kaken durven te rechtvaardigen. Dat went nooit.

Zal ik voor de aardigheid nog een voorspelling doen? Als Rutte 4 eenmaal is geïnstalleerd zitten ze binnen een maand weer ‘dingetjes’ te regelen in achterkamertjes. Trouwens, ook als het een ander kabinet dan Rutte 4 wordt, gaat dat gebeuren.

Maar dat had natuurlijk iedereen wel kunnen bedenken.

 

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren wordt écht gewaardeerd en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.