Goede Voorbeeld

Om de haverklap krijgen wij, het Nederlandse Volk, om onze oren dat BN-ers, topsporters en iedereen die ook maar een beetje populair is, ons het goede voorbeeld moeten geven. Doen ze dat niet dan worden zij publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld. Het goede voorbeeld geven is heilig. Zeker als het gebruikt kan worden in het opvoeden van onze kinderen. Dat was natuurlijk altijd al zo, maar in het digitale tijdperk zijn actie en reactie kwadratisch opgevoerd. Binnen no time is een halve randdebiel die snapt hoe JoeTjoep werkt en een beetje kan rappen of make-uppen een ‘influencer’ met honderdduizenden volgers. Het vertrouwen van kinderen wordt onvoorwaardelijk gesteld in zij die populair zijn. O wee als je een buitenbeentje bent. Op TV, waar jong Nederland allang niet meer naar kijkt, valt alleen nog wat te halen met voetbaltoernooien. Voetballers zijn populair bij een hele grote groep jongeren. Dus dan moet alles correct zijn. We falen.

Voetballers krijgen mediatraining en zijn daarom de meest saaie mensen om voor een microfoon te hebben. Ze zeggen bijna allemaal hetzelfde. Zeg je iets dat buiten het boekje valt, kun je vertrekken. Vraag maar aan Edgar Davids. Het is maar goed dat de publieke omroepen nog steeds de rechten hebben van zulke toernooien. Uiteindelijk zullen die rechten wel in handen vallen van belachelijk rijke mega streamingdiensten. Maar zover is het gelukkig nog niet. Voorlopig nog lekker op TV. Dus komen de voetballers, zo vlak voor een groot toernooi ook weer onder de loep te liggen. Het EK gaat over ruim een week van start en dan komen al die voetballers weer ruimschoots aan het woord. Ik zie daar niet naar uit. Voetballers zijn om te voetballen, niet om te praten. De voorbeelden van domme interviews zijn ontelbaar. Als voetballers in het nieuws komen over iets anders dan voetbal, is het negen van de tien keer negatief. Een vrouw gemept, een neefje neergestoken, iemand doodgereden et cetera. Maar die interviews geven ons ‘ouderen’ nog enig gevoel van controle. Opvoedkundig verantwoord.

Vandaag had ik mijn eerste diepe zucht al binnen. En het toernooi moet nog beginnen. Omdat voetballers voor volksvermaak zorgen en daarvoor internationaal in dure hotels moeten verblijven, krijgen zij voorrang bij vaccineren. Geen probleem, ik zie ze graag voetballen, dus vooruit met de geit. Maar dan moeten ze die vaccinatie wel godverdegodver nemen! Een bericht in het NRC vandaag dat 5 á 6 spelers van Oranje de vaccinatie (voorlopig) hebben geweigerd. De bondscoach had in een speech tegen ze gezegd dat hij het wel zou doen als hij nog voetballer was en gaf vervolgens als coach het goede voorbeeld, door zich te laten vaccineren. Het gros volgde zijn voorbeeld. Op die 5 á 6 na. Hun enige mogelijkheid was afgelopen woensdag. Omdat er dan nog tijd was om over eventuele bijwerkingen heen te komen voordat er vrijdag tegen Schotland wordt geoefend.

Frank de Boer, de bondscoach, stelde terecht dat hij niemand kon en wilde dwingen om zich te laten vaccineren. Wat hij naliet, in mijn ogen, is het goede voorbeeld te geven door die vijf á zes voetballers onmiddellijk uit de selectie te verwijderen. Het staat de voetballers vrij om het vaccin te weigeren, net zoals het de bondscoach vrij staat te selecteren wie hij wil. Zij, die al een fantastische baan hebben die ook nog eens gigantisch wordt betaald, weigeren het goede voorbeeld te geven. Door hun kunnen jongeren, die we o zo graag, zo goed mogelijk op willen voeden, het idee krijgen dat je niet laten vaccineren wel oké is. Het wordt de hoogste tijd dat de mediatraining nieuw lesmateriaal krijgt. De prioriteit is niet of ze wel of niet correcte dingen zeggen voor de microfoon. Ze dienen maatschappelijk correcte dingen te doen. Dat hoort nu eenmaal bij hun voorbeeldfunctie, die ze opgeplakt hebben gekregen en vervolgens hebben aanvaard. De bondscoach moet daarin helpen het goede voorbeeld te geven. Namelijk dat het gevolgen heeft als je de verkeerde beslissing neemt.

Misschien ben ik wel te optimistisch. Ze gaan straks ook met z’n allen naar Qatar.

Ook niet echt een goed voorbeeld.

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren is een mooi voorbeeld
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.