Hypocrieten

Sancties. Economische sancties. Tegen Wit Rusland. En dan met name gericht tegen bedrijven waar Loekasjenko en z’n kliek belang bij hebben. Dat is in ieder geval wat Rutte aankondigde vandaag. Rutte had een goed gesprek gehad met Svetlana Tichanovskaja, de oppositieleidster van Wit Rusland, die zolang Loekasjenko daar aan de macht is niet naar huis kan, omdat ze dan ongetwijfeld opgepakt wordt. En waarschijnlijk niet veel later vermoord.

De EU leiders staan op hun achterste benen, want ze zijn op het bot beledigd door Loekasjenko. Die heeft een vliegtuig met daarin de opstandige journalist Roman Protasevitsj laten landen in Minsk. Vervolgens de journalist en zijn vriendin laten oppakken en daarmee alle internationale afspraken geschonden. Groot nieuws, verontwaardiging alom. Vooral de leiders binnen de EU schreeuwden moord en brand. Stelletje hypocrieten.

De verontwaardiging van nu wordt vooral gevoed doordat ze publiekelijk te kakken zijn gezet door een vriendje van Poetin. De verontwaardiging was er eerder ook al, maar een stuk plichtmatiger. Bij de verkiezingen in Wit Rusland die een grote grap waren. Het gebruikelijke ‘het is een schande’ riedeltje werd afgedraaid en vervolgens kon de protesterende wit-rus het uitzoeken. Ondanks overweldigende bewijzen van onrechtmatige arrestaties, mishandelingen en martelingen.

Al die ellende valt natuurlijk ook in het niet bij de schandelijke vertoning om een vliegtuig te laten landen om een paar mensen te arresteren. Ja, dat was cynisch. Ik leg uit. De sancties, die internationaal veel steun gaan krijgen, om de economie van de Staat keihard te raken hadden meteen na de verkiezingen moeten worden genomen. Het neerslaan van demonstraties en alle misstanden die daarmee gepaard gingen waren vele malen erger dan het incident waar nu het beleid op wordt gemaakt.

Het incident zelf wil ik niets aan af doen: dat wás een schande. En een grove ook. Het gekrakeel van de EU is hypocriet omdat dit misschien voorkomen had kunnen worden. Door namelijk meteen de sancties in te voeren op het moment dat het gehele Wit Russische volk om hulp schreeuwde. Toen gaf men niet thuis in de EU, waardoor een dictator die toch als snel last heeft van grootheidswaan, zich onaantastbaar voelt. En misschien is hij dat ook wel. Vooralsnog steunt Poetin hem.

Blijft staan dat de afwachtende houding van de EU veel meer schade aangericht heeft dan we aannemen. We hebben ze daar letterlijk laten barsten. Geen sancties, alleen het wijsneuzerige vingertje. Foei, stoute meneer, dat mag niet, hoor! Verder zal wel weer economisch eigenbelang voorrang hebben gekregen. Pas als we publiekelijk een ‘wedgie’ krijgen, doen we wat rechtvaardig is. En dat is dan ook nog eens toeval. Zonder die rare ‘vliegtuigactie’ van Minsk, zou er nog niks zijn veranderd en had de wit-rus het nog steeds zelf kunnen uitzoeken.

Elke keer als ik Svetlana Tichanovskaja in beeld zie, lees ik het in haar gezicht. Ze doet wat mogelijk is, in het belang van haar volk, maar het bevalt haar voor geen meter. Al die gesprekken met die hypocrieten.

Gelijk heeft ze.

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren is zeker niet hypocriet en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.