Schermen

Het EK voetbal staat voor de deur. Langzaam kleurt alles om ons heen oranje. Reclames  van sponsoren van het Nederlands Elftal zijn om de haverklap op TV te zien. Juichcapes, oranje outfits en oude glorie worden er schaamteloos bijgesleept. Van Basten, Kieft en van Aarle moeten eraan geloven. Van der Vaart en Hazes mogen ook nog wat doen. Je kan er niet omheen. Langzaam wordt de gekte opgevoerd. En dat heeft gevolgen. Uiteraard. En met Corona op de loer moet je daarmee uitkijken.

Mocht er een stijging komen van coronabesmettingen dan komt dat door starheid, gebrek aan flexibiliteit en het onvermogen om van het verleden te leren. Grapperhaus is pas halverwege juni bereid om te kijken naar mogelijkheden om grote videoschermen buiten op pleinen en bij horecagelegenheden op te hangen. De eerste twee wedstrijden van het Nederlands Elftal beginnen om 9 uur ’s avonds en die kunnen toch niet in de kroeg (af)gekeken worden. Tien uur moeten de horeca namelijk dicht. Starheid die ervoor zorgt dat er niet verder wordt gekeken dan de ingestelde regel.

Dat die Grapperhaus nu nog steeds niet heeft geleerd dat de mensen zich daar niet aan gaan houden. Je kan nergens schermen ophangen en dan gaan mensen thuis kijken. Met allemaal andere mensen die ze uitnodigen. En dat gaat massaal gebeuren. Mark my words. We weten al heel, heel lang dat de kans op besmetting binnenskamers vele malen groter is dan in de buitenlucht. Een klein (kort door de bocht) voorbeeld. Als er 100 mensen buiten op een plein een voetbalwedstrijd kijken. Of dat verbieden en die 100 mensen gaan allemaal thuis kijken en nodigen ook nog een aantal mensen uit om mee te komen kijken. Waar zullen de meeste besmettingen dan plaatshebben?

Juist. Niet geleerd van het verleden.

Grapperhaus wil pas over andere zaken na gaan denken als de derde fase van het stappenplan volledig is geïmplementeerd. Dat betekent dat er gewoon wordt opgehouden met na te denken, ongeacht wat er op ons afkomt. Sorry, niet nu, fase 3 is nog niet compleet! Gebrek aan flexibiliteit. Niet bereid zijn om maatregelen aan te passen of te herzien als je een wending verwacht. Of op zijn minst aan kan zien komen. Want die komt er. Zeker als het Oranjegekke volk de smaak te pakken krijgt. Dan laten ze zich nergens anders door leiden, dan door hun, al dan niet misplaatste, euforie.

Voorkomen is beter dan genezen. Een veelgehoorde wijsheid. Tegels staan er vol mee. Kijk naar het verleden, bijvoorbeeld naar het EK ’88, en huiver bij de gedachte hoe snel zaken uit de hand kunnen lopen. Laat starheid en regelgeving los als het nodig is. Toon flexibiliteit en laat zien dat het verleden nut heeft gehad. Ik weet waar ik het over heb. Ik heb in ’88 flink meegefeest en met eigen ogen gezien hoe snel een volksfeest kan ontaarden in een oncontroleerbare rollercoaster die zijn eigen weg gaat en zich door niemand laat tegenhouden.

Als het helpt, wil ik wel een tegeltje met ‘voorkomen is beter dan genezen’ op de kabinetsplee ophangen.

Disclaimer: Gratis lezen mag, doneren is top.
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.