Tuig

Mijn volgende zin is een constatering. Geen goedkeuring. Geen waardering. Geen steunbetuiging. Een constatering en niets meer of minder. Wilders is niet dom. Die constatering is de basis van mijn stelling dat Wilders, welbewust van eventuele gevolgen, zijn “tuig van de richel” tweet over journalisten de wereld in zond. Hij kent als geen ander zijn eigen achterban en weet dat die voornamelijk bestaat uit onderbuik. Dan weet hij ook dat als hij zoiets roept, dat er reacties van kwadratische proporties op zullen volgen. Die ophef zoekt hij en krijgt hij. Uiteraard verklaart Wilders enige tijd later, voor de vorm dat hij tegen geweld is. Door en tegen wie dan ook.

En dát geloof ik niet. Net zo min als ik dat van Baudet zou geloven. Baudet viel als enige Wilders bij in zijn ‘kritiek’ op de media. Om die reden noem ik hem ook nog even.

Omdat ik denk dat Wilders niet dom is, denk ik dat hij weet wat hij bij zijn achterban uitlokt met zulke uitspraken. Geweld. Of in ieder geval bedreigingen. Als je Wilders hoort praten over journalisten in het algemeen en van de MSM (met name de NRC) in het bijzonder, dan spat de haat je tegemoet. Met een vies gezicht beweert hij dat de NRC al jarenlang leugens over hem, Dion Graus en zijn PVV opschrijft. Mocht er ooit een journalist van de NRC in elkaar getrapt worden, dan zal Wilders dat ongetwijfeld veroordelen. Baudet zal zeggen dat ze het over zichzelf afroepen en thuis zullen ze zitten te gniffelen bij de beelden. Dit scenario is alles behalve denkbeeldig. Na Wilders’ tweet stroomden de bedreigingen binnen. Bij de NRC. Tot en met doodsbedreigingen aan toe.

Partijen als de PVV en FvD proberen de ophef hierover af te vlakken. De PVV doet dat al heel lang. Dat is een strategie om er een zekere rechtvaardiging aan te geven. Wilders en Baudet stoken hun achterban op om nationale omroepen, kranten en journalisten te wantrouwen. Staatspropaganda hoor je in die kringen vaak. De grootst mogelijke onzin natuurlijk. Als nationale omroep, of je nu publieke omroep of commercieel bent, je kunt maar beter geen kritiek op PVV of FvD hebben, want dan ben je onmiddellijk gebrandmerkt. Kritiek op de partij(standpunten) moet de kop worden ingedrukt. Dus wordt er voor ruis gezorgd. Afleiding van het onderwerp. Wag the Dog.

Het ironische aan dit verhaal is dat, mochten Wilders en Baudet ooit aan de macht komen in Nederland, zij waarschijnlijk direct de NOS en alle andere zogenaamde ‘staatsomroepen’ zullen verbieden. En dan krijgen we pas écht een staats- en propagandaomroep. Die van De Partij.

En degene die dat moeten gaan handhaven? Tuig van de richel, denk ik. Maar dan écht tuig.

Disclaimer: Gratis lezen mag, doneren kan vanaf de richel!
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.