Omtzigt Uit Zicht

Pieter Omtzigt. Zucht. Die zucht is niet vanwege Pieter Omtzigt zelf, maar voor de commotie die al zo lang om hem heen hangt. Eigenlijk steeds weer wordt gecreëerd. Even voor de goede orde: bij de rest van dit stukje moet je steeds in je achterhoofd houden dat Omtzigt al een paar maanden met een burn-out thuis zit. Hij heeft RUST nodig om te herstellen. Dat gezegd hebbende krijgt het volgende wel een heel wrange bijsmaak. Zoals een ieder ongetwijfeld weet is er een stuk van ruim 70 pagina’s ‘uitgelekt’ naar De Limburger. De streekkrant. Het is een vernietigend stuk dat Omtzigt schreef over hoe men binnen het CDA met hem is omgegaan. De stukken die ik hieruit ken zijn niet mals. Scheldpartijen, gekonkel, leugens en karaktermoord zijn niet van de lucht.

Sinds Omtzigt ziek thuiszit en rust zijn enige werkende medicijn is, wordt hij continue lastiggevallen. En dat met name uit zijn eigen CDA. Dat Rutte er ooit mee begonnen is, snap ik nog wel. Die walste over de ziekte van Omtzigt heen en wou een afspraak met hem, toen Rutte nog voor zijn politieke leven vocht. Bovendien is Rutte van de VVD en niet van het CDA. Omtzigt bedankte, overigens. Vanavond zag ik Hoekstra in het journaal. En die noemde een ellenlange lijst van mensen uit het CDA die de afgelopen tijd met Omtzigt hebben gepraat. Inclusief Hoekstra zelf. Natuurlijk allemaal met de bedoeling om Omtzigt voor het CDA te behouden en te doen wat het beste voor hem is.

Mijn neus.

Zowel de voorzitter als de fractieleider hadden in het belang van Omtzigt natuurlijk heel wat anders moeten doen. Die twee, maar met name Hoekstra, hadden moeten zeggen dat wat er ook gebeurt, Omtzigt met rust gelaten moest worden totdat hijzelf aangaf dat hij weer beter was. Ze doen het tegenovergestelde. Ze plannen gesprek na gesprek in met Omtzigt en voor mijn geestesoog zie ik Omtzigt zieker en zieker worden. Het CDA worden voor datzelfde oog steeds meer een verzameling nietsontziende bloedhonden. Vijftien zetels heeft het CDA in het parlement. Omtzigt heeft voor precies een derde daarvan gezorgd. In z’n eentje.

Nu zijn er boze tongen die beweren dat Omtzigt zelf het vernietigende memo heeft gelekt. Er gaan zelfs stemmen op die vermoeden dat Omtzigt er een dubbele agenda op heeft nagehouden. Ik sluit dat allemaal niet uit. Het blijft tenslotte het CDA. De uitvinders van politiek gekonkel. Maar ik betwijfel het. Gezien de commitment van Omtzigt aan de Toeslagenaffaire geloof ik in zijn oprechtheid. Bovendien heeft hij helemaal geen tijd gehad voor een dubbele agenda. Voor zijn gezondheid lijkt het me een goede zaak dat hij afscheid heeft genomen van het CDA. Nu laten ze hem misschien wél met rust en kan hij eindelijk herstellen. In mijn afweging verdient Omtzigt ruimschoots meer krediet dan het hele CDA bij elkaar.

Het is alleen jammer dat hij niet 5 zetels mee kan nemen. Misschien bij de volgende verkiezingen. De mensen in den lande zullen nu toch wel zien wat een allesbehalve menselijke partij het CDA is. Toch?

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren is menselijk!
Dat kan via: vadertje.backme.org
Namens mezelf en de kankerbestrijding: hartelijk dank!

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.