Hoger Doel

“In de persoonlijke gesprekken die wij (…) hebben gevoerd hebben we aangegeven waar ons inziens de huidige impasse door is veroorzaakt. Wij willen dat niet herhalen in deze mail.”

Dit zinnetje is een quote die als zodanig staat in een artikel in het NRC over Hans van der Wind. De baas van fundraising voor het CDA en mega donateur. Dat zinnetje lezen is beseffen dat het zaakje stinkt. Er mag kennelijk zo min mogelijk van op (digitaal) papier worden gezet. De ophef over Hans is ontstaan na de suggestie van Omtzigt dat er invloed in koerssturing van het CDA is ‘gekocht.’

Dat is niet ondenkbeeldig. Hansje stortte zelf 1,2 miljoen(!) in de CDA kas. Hij deed dit pas nadat Wopke lijsttrekker was geworden. Wel had hij al tijdens het korte bewind van Hugo voor een kastekort gewaarschuwd. Toen had hij kennelijk geen 1,2 miljoen op de bank staan (bwahaha…) óf hij heeft bewust gewacht tot Hugo weg was (zie de openingsquote van dit stukkie). Ik denk dat Hansje gewoon tegen ‘iemand’ heeft gezegd: “Als jullie Hugo dumpen en Wopke lijstrekker maken, help ik jullie persoonlijk uit de financiële malaise.”

Ondertussen wringen CDA prominenten zich in allerlei bochten om maar overal zo luidkeels mogelijk te verkondigen dat “Donateurs op geen enkele manier de koers van de partij kunnen beïnvloeden.” En “Wij betreuren ook zeer dat dit beeld ten onrechte is opgeroepen.” Laat me niet lachen. Als er iets in de politiek is dat je argwanend moet maken is dat als politici elkaar verdringen om te zeggen dat iets ‘echt niet (of wel) waar is!’

Hans heeft genoeg bedrijven en was aandeelhouder van Van Dijk Educatie. Die van educatieve boeken. Schoolboeken. Hij had daarom direct belang in de politiek. De politiek beslist over onderwijs en de schoolboeken. Hans zal het ongetwijfeld handig vinden dat hij op z’n minst op de eerste rang zat als het over zijn business ging. Het bedrijf is inmiddels voor 300 miljoen verkocht.

Hij spekt niet voor niets al 15 jaar lang de CDA kas. Hij zegt zelf dat hij dat doet omdat het gedachtengoed hem aanstaat. Dat moet welhaast heilig voor hem zijn. Zijn donaties lopen in de miljoenen. Dan verwacht je meer dan een politiek standpunt, lijkt me. Het zal wel cynisch zijn, maar iemand die zo slim zaken doet en geld verdient aan iets wat volgens mij gratis zou moeten zijn (schoolboeken), lijkt mij niet iemand die een hoger doel nastreeft. Tenzij hij zichzelf een hoger doel vindt.

Dat zie je wel vaker bij ‘slimme’ zakenlui.

Disclaimer: gratis lezen mag, donaties onder de 1,2 miljoen worden ook gewoon gewaardeerd!
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.