Orbán

Viktor Orbán. Een slim mannetje. Premier van Hongarije en voorvechter van de ingevoerde wet die het verbiedt om LHBTI ‘propaganda’ zichtbaar te maken voor Hongaarse kinderen onder de 18 jaar. Geen homostelletjes als gezinsvorm op scholen. Zelfs de meest verstokte conservatieven binnen de EU spreken er schande van. Polen durft zelfs niet openlijk zijn steun aan Orbán te ventileren. Hypocrisie optima forma. Om u even te helpen herinneren: Polen heeft niet zo lang geleden homovrije zones ingesteld. Hongarije heeft nog een paar bondgenoten. Allen met regeringen die je achter je oren doen krabben. De EU zoekt 18 ondertekenaars van de verklaring tegen de Hongaarse wet, die geschreven is door de regeringsleider van Luxemburg. Een man die getrouwd is met een andere man. Veel persoonlijker wordt het niet. Met 18 ondertekenaars kunnen allerlei juridische procedures tegen Hongarije worden gestart. De voornaamste is inperking van het stemrecht.

Hongarije gaat stoïcijns door met traineren van allerlei procedures, waardoor belangrijke beslissingen (voorlopig) niet genomen kunnen worden. Schaamteloos ontvangt Hongarije alle mogelijke financiële steun waar een EU land recht op heeft. In totaal ongeveer 12 miljard in het afgelopen jaar. Zes miljard daarvan was coronasteun. Waarom neemt Orbán dan zoveel risico met z’n dwarsliggerij als er zoveel geld zijn kant op komt? Dat risico nemen valt wel mee. De tijger (EU) brult wel, maar kan z’n tanden er niet inzetten. Orbán weet dat natuurlijk. Hij heeft een belang in eigen land waar de steun voor de wet groter is dan we zouden willen. Die mensen (kiezers) houdt hij tevreden. Ondertussen vertraagt hij wat hij kan binnen de EU zonder dat hij de financiële gevolgen hoeft te vrezen. Hij zal zich sowieso niet zo heel erg druk maken. China staat te popelen om elke EU-afvallige aan het Chinese staatsinfuus te leggen. Het zou me niet verbazen als hij dat achter vele schermen al heeft geregeld.

Met alles en iedereen die zich met dit onderwerp bemoeit en enige invloed heeft, is wel wat mis. Te beginnen bij Orbán zelf, natuurlijk. Die wet is, hoe je het ook probeert te draaien, onvervalste discriminatie. Filter alle grote monden uit de discussie en er blijft een wet over die een aanzienlijk deel van de bevolking discrimineert op basis van seksuele voorkeur. Punt. De EU heeft bedenkelijk weinig macht om een land dat overduidelijk de grondbeginselen van de EU schendt uit de unie te zetten. Sporters die schande spreken (en dat via een armbandje willen laten zien) van de discriminerende wet gaan wel gewoon naar Qatar. Daar vallen duizenden doden door slavernijpraktijken bij de bouw van voetbalstadions. Politieke figuren die tegen de wet zijn, maar huiverig zijn om Hongarije de oren te wassen, laat staan uitzetten, omdat ze bang zijn dat Hongarije dan elders z’n heil gaat zoeken (nou, en?) hebben om die reden kritiek op de verkeerde landen.

Er is van alles mis in de wereld. We kunnen met z’n allen wel moord en brand schreeuwen, maar als we de oorzaak niet aanpakken mogen we hooguit hopen op een gammele tijdelijke oplossing voor een moord-en-brand-probleem. De EU moet grondig worden hervormd. Daar ligt een oorzaak van veel problemen. Als blijkt dat je een verkeerde gast je tent hebt binnengelaten, moet je hem er ook weer net zo makkelijk uit kunnen zetten.

Zoals Orbán met vluchtelingen doet, bijvoorbeeld.

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren mag ook!
vadertje.backme.org

 

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.