Vadertrots

Dochter Fleurtje (7) heeft vandaag haar rapport gekregen. Ze gaat door naar groep 4. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Fleurtje zit op de Montessori school. Toen ik een klein jochie was van haar leeftijd (ruim een halve eeuw geleden) zat ik ook op de Montessori school. Net als ik heeft Fleurtje problemen met zich langdurig blijven concentreren op saaie werkjes. Saai is misschien niet het goede woord. Werkjes die zij niet leuk vindt. Want saaie werkjes die ze wél leuk vindt, kan ze bijna oneindig volhouden. In mijn tijd werd er pas over bijles gepraat als je op het middelbaar onderwijs zat. In mijn geval MAVO. Wiskunde. Gatver. Ging het mis op de lagere school, dan werd je naar de kinderpsycholoog geschopt. Mijn moeder geloofde daar heilig in, dus ik was de lul. Het heeft me geen goed gedaan. Ik ben overigens nooit blijven zitten. Bij Fleur zat ik er bovenop toen de school met allerlei adviezen kwam. Ik stond daar vanwege mijn eigen ervaringen nogal sceptisch tegenover en wilde absoluut niet dat met Fleur hetzelfde zou gebeuren als met mij.

Dat gebeurde ook helemaal niet. De observatie, herkenning van problemen, gerichte aanpak is dusdanig geprofessionaliseerd dat ik vertrouwen heb in de hulp die ze op dit moment ontvangt. Twee aan de school gelieerde specialisten houden zich een paar keer per week bezig met Fleur. Het scheelt dat Fleurtje een open persoonlijkheid is en makkelijk vriendjes maakt. De twee specialisten zijn dus nu ook vriendjes van Fleur. Eén helpt met Fleur te laten focussen (concentratie) en de ander helpt met rekenen. Allemaal volgens indrukwekkende methoden. Beproefd en goed bevonden. Als ik zulke hulp had gehad in mijn tijd, dan was het bij mij vast makkelijker gegaan. Daar ben ik van overtuigd.

Bijkomend ‘probleem’ bij Fleurtje is dat door haar open persoonlijkheid, ze ook gevoelig is voor negatieve zaken in haar omgeving. Zoals een pandemie (duh) en een aanstaande scheiding. De combinatie van die drie factoren (concentratie, pandemie, scheiding) heeft het voor Fleurtje extra lastig gemaakt dit jaar. Juist daarom is het een prestatie van formaat dat ze doorgaat naar groep 4. Er was even sprake van dat het misschien beter was om groep 3 nog een keer te doen. Maar dat was alweer een tijdje geleden en alle betrokkenen denken nu dat dat meer schade zou aanrichten dan dat het goed zou doen. Ik in de eerste plaats. Afgezien van rekenkunde is het een schitterend rapport. Ze scoort geweldig hoog in alle sociale beoordelingen. Gewoon door haar zelf te zijn is ze hartstikke populair. En ze doet het er niet om, en het kan haar ook niet schelen. Ze wil gewoon aardig zijn. Liefst voor zoveel mogelijk mensen.

Mijn kleine Fleurtje. Meisje, papa is apetrots op je!

Disclaimer: Gratis lezen mag. Doneren is waarderen!
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.