Heel Even Hosanna

We leren het écht nooit. We kunnen het gewoonweg niet. Het zit niet in onze aard. We moeten risico’s nemen. En we waren er (weer) bijna. Dichterbij dan ooit. Ja. Ik heb het over corona. Vooral over de versoepelingen. Het was een week lang hosanna. En nu stijgen de besmettingen weer. En behoorlijk snel. De Delta Variant. Het zou nog enigszins te billijken zijn als we de eerste waren. Dan waren we nu een voorbeeld voor de rest van de wereld. “Kijk hoe ze het in Holland doen.” “Zo moet het dus niet.” Maar we hebben al paar landen als voorbeeld waar wij van hadden moeten leren. Als ik er van een afstandje naar kijk lijkt het wel of dat helemaal langs onze overheid heen is gegaan. Israël en het V.K., bijvoorbeeld. Daar was het ook even hosanna. Israël ging helemaal als een speer. Tot de Delta Variant zich daar meldde.

Besmettingen liepen in recordtempo weer op. Het gehate mondmasker moest weer op. Te vroeg versoepelingen doorgevoerd. Het is voor onze ogen voltrokken. En wat doen we? Alle remmen los. Festivals, discotheken en clubs allemaal weer open. Een fraudegevoelige app als toegangsbewijs. Zuchtend en steunend heb ik alweer een aantal virologen voorbij zien komen die hiervoor hebben gewaarschuwd. Net als ik, trouwens, een paar weken geleden. Meestal vind ik het wel aardig om gelijk te hebben (wie niet?), maar in sommige gevallen wil je toch liever niet gelijk krijgen. Dit is zo’n geval.

Waarom is het zo link? We zijn toch bijna allemaal gevaccineerd en diegenen die nog moeten, zijn jong en worden waarschijnlijk toch niet ziek. Bovendien (en daar heb je ‘m weer) moeten mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen, vindt de overheid nog steeds. Het blijkt dat nog een flink deel van de 50-ers en zelfs nog een groep 60-ers een tweede prik moet krijgen. De verwachting is dat iedereen begin september volledig is gevaccineerd. Na de tweede prik begint met twee weken het lichaam antistoffen aan te maken, om pas na 4 weken tot volledige bescherming te leiden. Tot die tijd is het koorddansen boven een afgrond. Het versoepelingsbeleid lijkt daarom meer op een populariteitsslag die de overheid wil slaan. Twee keer half gokken gaat waarschijnlijk twee keer mis. Als de besmettingen verder oplopen (ze gaan al in rap tempo weer omhoog) dan moet de overheid zich aan zijn belofte houden om de versoepelingen weer terug te draaien.

Ga er maar aan staan. Eerst mensen heel even van volledige vrijheid laten genieten om daarna de kooi weer in het slot te gooien. Mensen gaan dat niet pikken. In plaats van de gewenste populariteit loop je meer kans op een volksopstand. En ik kan het ze dit keer niet eens echt kwalijk nemen. Al is dat met een opgetrokken wenkbrauw, want ik vind dat je altijd eerst om het welzijn van je medemens moet denken, voordat je losgaat op het torentje.

Voor je het weet is het weer hosanna. Voor corona.

Disclaimer: Gratis lezen mag, doneren mag ook!
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.