Stank

Mijn reukvermogen bestaat niet meer. Dat heb ik ook niet nodig om te weten of iets stinkt of niet. Tata Steel stinkt. En niet zo’n beetje ook. In de regio waar Tata Steel zijn giftige walm uitstoot, woedt 25 procent meer kanker dan het landelijk gemiddelde. Elk redelijk denkend mens heeft geen rapport van honderden pagina’s nodig om te snappen dat de (long)kanker niet door de mooie velden en weiden wordt aangericht. In tegenstelling tot de ‘hogere’ echelons in onze samenleving is bij ons, gewone burgers, één plus één nog steeds twee. Mijn verontwaardiging betreft natuurlijk ook Tata steel. Maar dat is een bedrijf met niet als eerste zorg de gezondheid van de omgeving of werknemers, maar het verdienen van centjes. Laakbaar maar niks nieuws onder de zon. De verontwaardiging betreft de GGD Kennemerland. En dan meer specifiek directeur Bert van der Velden. Daar moet voor mijn ruikende medemens een beerputlucht van jewelste aan kleven.

Het rapport dat ik zoeven noemde is een waardeloos rapport als ik de berichtgeving daarover moet geloven. Er staat vooral in hoe Tata Steel buiten het rapport gehouden moet worden. Wel 70 keer wordt Tata Steel in correspondentie en App-jes genoemd. Vooral om te voorkomen dat Tata Steel aan de longkankerplaag schuldig kan zijn. En dat allemaal op last van de directeur van de GGD. In een lachwekkende poging de aandacht van Tata Steel af te leiden, wil Bert van der Velden dat de nadruk wordt gelegd op de gevolgen van roken met betrekking tot het veroorzaken van longkanker. Het Noordhollands Dagblad heeft deze zaken aan het licht gebracht. Onder andere door het opvragen van alle stukken in het kader van de WOB.

Ter verduidelijking. Hieronder een stukje uit dat bewuste artikel. Het hele artikel kun je hier vinden.

Het rapport over het voorkomen van kanker in Kennemerland verscheen een jaar geleden. Omwonenden van Tata vonden dat de staalfabriek door de GGD zorgvuldig buiten schot werd gehouden.

Later gaf Van de Velden tegenover deze krant toe dat Tata inderdaad uit de tekst is geschrapt. In eerdere versies stond de fabriek wel met naam genoemd in de paragraaf over longkanker in Beverwijk. Met een beroep op de wob heeft deze krant alle 31 conceptversies van dit rapport opgevraagd. Aanvankelijk werd Tata wel genoemd. In de samenvatting van de laatste versie is elke verwijzing naar Tata en industrie geschrapt. Het verband tussen longkanker en luchtverontreiniging werd ondergeschikt gemaakt aan rookgedrag als belangrijkste oorzaak van de dodelijke ziekte.

En daar word ik pislink van. Soit voor Tata Steel. Maar de GGD? De gezondheidsdienst nota bene!?! Is het leven in Beverwijk zo slecht dat ze van pure ellende maar 25% meer zijn gaan roken? Hou toch op. Het is de krant gelukt zwartgelakte passages toch leesbaar te krijgen. En leugen op leugen wordt zichtbaar. Tata die zich nergens mee bemoeit, zeggen ze. Later blijkt dat ze al een jaar aan het vissen zijn naar de inhoud van het rapport. Ze krijgen definitieve rapport één dag voor publicaties.

Graag zie ik een diepgravend onderzoek naar Bert van der Velden. De directeur die kanker bagatelliseert. Daar móét geld mee gemoeid zijn. Of bedreiging van de directeur door Tata. Hoe dan ook stinkt het enorm en kan het hier niet bij blijven. Alle zweem van onafhankelijkheid van de GGD Kennemerland is in Tatarook opgegaan.

Misschien iets voor Follow The Money?

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.