Elk voordeel heb z’n nadeel

De bekende uitspraak van Cruyff luidt net anders dan bovenstaande kop. “Elk nadeel heb z’n voordeel,” was die van Cruyff. Maar hij bedoelde dan ook wat anders. Peter R. de Vries is neergeschoten. Dat zal u niet ontgaan zijn. Anders dan Twitter weet ik op zo’n moment niet goed wat ik moet zeggen of schrijven. Of eigenlijk weet ik het wel, alleen kost dat even tijd. Hoewel rationeel beschouwd de kans best groot was dat hem dit zou overkomen, schokt het toch tot op het bot. Althans bij mij. Ik moet dan even bijkomen. M’n gedachten weer even ordenen.

Kort mijn afschuw uitspreken en de familie sterkte wensen lijkt me meer dan voldoende. Dat heb ik gedaan om vervolgens misselijk te worden van alle vuilspuiterij die vrije loop werd gelaten op sociale media. Ik heb alleen de reacties op Twitter een beetje gevolgd. Wat ooit zo’n mooie toevoeging aan het dagelijks leven leek (voordeel) blijkt steeds meer meerkoppig, stinkend en niet uit te roeien monster (nadeel) geworden.

De macht van de bubbel is niets ontziend. Mededogen is een teken van zwakte en kan je beter voor je houden als niet wilt dat je tijdlijn volstroomt met haat-reacties. Gelukkig zijn er enkele kracht-tweeps (tweep = diegene die twittert) met veel volgers, die even krachtige empathische boodschappen posten. En het daar dan ook bij laten. Waarvoor hulde. Terwijl ik ze hulde toewuif bedenk ik me dat die hulde helemaal niet uitgedeeld hoort te worden. Vaag herinner ik me een tijd dat zoiets volstrekt normaal was. Mensen die in de ogen van anderen iets te emotioneel (betrokken) reageren worden al gauw van emotionele incontinentie beschuldigd. Als ik zou moeten kiezen sta ik liever onder die douche dan dat ik in het stinkend riool der haatreacties donder.

Over de rug van een man die vecht voor zijn leven werden allerlei ranzige ruzies uitgevochten op twitter. Er was bijvoorbeeld iemand die het nodig vond om te zeggen dat Peter R. helemaal niet voor zijn leven kon vechten omdat hij buiten kennis zou zijn. Om vervolgens Halsema de schuld te geven. Anderen maakten zich druk over de vraag of het nu een aanslag op de journalistiek was of op de advocatuur (Peter R. is adviseur van de kroongetuige in het Marengo proces). Weer iemand anders zei dat het een aanslag op de rechtsstaat was. Op een gegeven moment waren er alleen nog maar moddergevechten en was Peter R. verworden tot een aanleiding. Een excuus voor de bubbelagenda. Uitermate triest.

Kent u Bryan Roy? Dat was ooit een voetballer van Ajax en het Nederlands Elftal. Een begenadigd linksbuiten. Tegenwoordig complotdenker en antivaxxer. Hij is al meerdere keren aangehouden en ondervraagd op diverse politiebureaus. Onder andere voor het uiten van bedreigingen aan het adres van Rutte. Hij noemde onlangs Hugo de Jonge een vaccinazi.

Onderstaande tweet is wat mij betreft een nieuw dieptepunt in de twitter-historie en volgens mij een deprimerend kenmerk van de verharding van de samenleving als geheel.

Twitter heb van ’n voordeel ’n nadeel gemaakt.

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren ook 😉
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.