Hugo-moe

Zo vaak word ik niet meer verrast in het leven. Vandaag weer een keertje. De persconferentie. Ik werd verrast door het volstrekte onvermogen van Hugo de Jonge en in zijn kielzog daarom ook Mark Rutte, de hand in eigen boezem te steken. Zelfs mijn dochtertje van 7 Fleur vroeg zich af of de versoepelingen wel zo verstandig waren. Het kabinet vond en vind van wel.

Ongelooflijk.

Ik verslikte me in mijn koffie toen Hugo de Jonge met grote ogen en zonder schaamrood op de kaken beweerde dat de besmettingssnelheid ‘ongekend’ was. Ongekend? ONGEKEND!? Waar is die man geweest? Kijkt hij überhaupt wel over de grenzen heen? Hij zei ook dat “Nederland koploper is in vaccineren en daarom geen lesmateriaal heeft als voorbeeld.” Dat is zeer bezijden de waarheid, maar zelfs als het waar zou zijn, dan is dan nog geen redenen om maar lukraak wat streepjes neer te krassen en hopen dat het op een taal lijkt die mensen kunnen lezen. Om maar in de Hugo-metafoor te blijven.

Want dat is wat-ie doet. Gokken en jokken. In een eerder column schreef ik al dat we voorbeelden hebben in het VK en Israël. Er gebeurt nu in Nederland wat een week of vijf geleden in het VK gebeurde. Wij zijn bijna een exacte kopie van het VK als het om vaccineren en het besmettingsverloop gaat. Hugo heeft het genegeerd. Hij wil ons kennelijk zo graag een mooie zomer bezorgen dat hij ‘m daardoor om zeep helpt. In die eerdere column schreef ik dat we nog ongeveer twee weken moesten wachten met versoepelingen. Minimaal. De kans op een invasie van de delta-variant was levensgroot want de in- en uitgangen van ons land was gelijk een Zwitserse gatenkaas.

Hoe is het toch mogelijk dat mensen die dag in dag uit continue, samen met een groep deskundigen, in de weer zijn met corona, zulke duidelijke signalen over het hoofd zien? Of, nog erger, bewust negeren. Ik begrijp dat het lastig is (een beetje) omdat de ziekenhuizen gelukkig (nog) niet volstromen. Maar dat is een kwestie van tijd. Veertig procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Er lopen 3 miljoen mensen van boven de 50 rond die nog niet volledig zijn gevaccineerd, niet gevaccineerd willen worden en waar het vaccin wegens een verzwakt immuunsysteem niet afdoende bescherming biedt.

Half augustus wordt verwacht dat de vaccinatiegraad voor volledig gevaccineerden op ongeveer 80% ligt. Dat zou het moment voor versoepelingen moeten zijn. Niet eerder. Hoewel er meer landen als voorbeeld zijn, hadden we alleen maar over het kanaal hoeven te kijken, om te voorspellen wat er nu aan het gebeuren is. Het had zonder ook maar de geringste twijfel voorkomen kunnen worden. Als je zo’n fout in het begin van een pandemie maakt, is-ie al stom. Laat staan na anderhalf jaar. Dat is ronduit misdadig. Mochten de ziekenhuisopnames straks weer gaan oplopen met doden als gevolg, dan is dit zonder reservering het kabinet aan te rekenen. Met een extra verantwoordelijkheid voor Mark Rutte. Als ‘eindbaas’ stond hij het toe.

En dan ben ik niet meer Hugo-moe. Of kabinet-moe. Of Rutte-moe. Dan kleeft er bloed aan hun handen.

En dat is buitencategorie.

Disclaimer: Gratis lezen mag, doneren is welkom!
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.