Papa is Moe

De papa van mijn kleinzoon Pim (0) is moe. Het is de gelukzalige vermoeidheid die bij beginnend vaderschap hoort. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe dat voelde. Je wilt slapen en wakker blijven tegelijk. Je wilt slapen, maar dat kan maar even. Je moet slapen en het lukt niet. Alle varianten komen langs. En je vindt het uiteindelijk niet erg. Want dan lacht je zoon plotseling naar je. Of hij doet iets voor het eerst. En jij ziet het. Zo op het oog niks bijzonders. Behalve wat er in papa wordt losgemaakt. Euforie. Gelukzaligheid. Weg vermoeidheid. Weg chagrijn. Weg alles. Alleen jij, je zoon en de euforie. En je wilt dat het altijd zo blijft.

Vandaag waren ze bij me op bezoek. ‘Ze’ zijn mijn oudste dochter Natasja en moeder van Pim, Pim en de papa van Pim, Remco. Remco en Natasja zijn ook nog eens getrouwd. Wat wil een vader en opa nog meer? Nou, dat ze gelukkig zijn. En dat zijn ze. Met elkaar en met Pim. Ik zie ze vaker dan ooit. Vooral Natasja. Zij ondersteunt me waar ze kan. Ik ben nog herstellende van een keelkankeroperatie. Een supraglottische tumor had zich aan mijn stembanden gehecht en was explosief aan het groeien. Dientengevolge ben ik, behalve de tumor, ook mijn spraakvermogen kwijtgeraakt tijdens een noodzakelijke operatie.

De bestralingen daarna zorgden voor een enorm energieverlies. Dat is bij lange na nog niet terug. Daarom ondersteuning. Een aantal mensen helpen me daarbij. Maar dat ik mijn oudste dochter zo vaak zie, maakt me extra gelukkig.

En Remco is moe. Dat geeft hij maar mondjesmaat toe. Meestal schouderophalend. En dat snap ik. Want het is niet erg. Behalve dat Pim natuurlijk gewoon doet wat elke baby doet, namelijk poepen, blèren en vreten, lacht hij verder bijna de hele dag door. Mensen die mij volgen krijgen elke ochtend een fotootje van Pim. Bijna altijd lachend. En daar zijn er veel meer van. Ook veel met Remco er op. En natuurlijk filmpjes. Als ik hem met Pim zie, zie ik een fantastische vader. Pim gaat ontzettend veel plezier beleven aan zijn vader. En andersom.

De vermoeidheid gaat op een gegeven moment over. De nachten worden regelmatiger. Verloren slaap kan nooit meer ingehaald worden. Het is allemaal niet erg. Want Pim maakt alles goed.

Een betere vermoeidheid bestaat niet.

Disclaimer: gratis lezen mag natuurlijk, doneren ook en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.