De Bekende

Ik verbaas me er telkens weer over hoe mensen elkaar volkomen kunnen ‘misbegrijpen’. Ik belande onlangs in een gesprek met een Bekende waarin mij verweten werd dat ik hoogdravende teksten gebruikte en ongebreideld aannames deed. Ik was daar nogal verbaasd over en las de conversaties nog eens terug. Het enige waar ik mezelf op kon betrappen was dat ik een herkenbare situatie vergeleek met hoe ík dat vroeger zou hebben gedaan. Daarin zag ik een overeenkomst. Het verwijt van het gebruik van ‘hoogdravende teksten’ kon ik niet terugvinden in de door mij gebruikte woorden. Ik begreep wel dat de Bekende zich in een hoek gedreven voelde, al was dat niet bewust gedaan en al zeker niet de bedoeling. Ik begreep dat te laat. Pas toen de Bekende uitte hoe ‘iedereen’ over hem dacht begreep ik het. Die typering die de Bekende daarvoor gebruikte, was geen moment bij me opgekomen.

Vanuit de hoek is het niet prettig converseren. Je zit daar benauwd en met het gevoel dat je geen kant op kunt. Helemaal als je ook nog eens denkt dat het ’n Verdomhoekje is. Pas achteraf zag ik dat de alsmaar lelijker wordende conversatie vanuit dat Hoekje werd gevoerd. Ik zag dat te laat, omdat ik heel anders tegen de conversatie aankeek dan de Bekende. Als het eenmaal te laat is, zijn dit soort conversaties niet meer te redden. De gemoederen lopen op en een slepend conflict ligt op de loer. Dat kan alleen maar doorbroken worden als één van de twee bereid is te slikken. Ook al heeft-ie er geen vrede mee. De Bekende was bereid er zand over te strooien. Maar wel pas nadat de Bekende nog even zijn gal had gespuwd.

Gal zit vaak vol met zuur. Zo ook dit gal. De ‘hoogdravende teksten’ en het verwijt van ‘aannames’ was het zuur in dit gedeelte van de conversatie. Het was even slikken, maar het is me gelukt om slechts een kleine reactie hierop te geven en het verder erbij te laten. Wat, in mijn ogen, begon als een onschuldig gesprekje werd groter dan de bedoeling was. Ik ben ervan overtuigd dat de Bekende er ook zo over denkt. We zullen er mettertijd nog wel eens over hebben. En dan zullen we het waarschijnlijk hebben over verschil aan interpretatie. En dan zullen we tot de conclusie komen dat dit soort gesprekken niet geschikt zijn om via een chatservice te voeren. Maar dat dat face-to-face moet. Gezichtsuitdrukkingen en interrupties zijn hier van essentieel belang.

Misverstanden, miscommunicatie, onbegrip en boosheid zijn begrippen die sneller geboren zijn dan uitgeroeid. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Dat is zo. Het moet wel een gesproken woord zijn en niet een geschreven woord. Een geschreven woord is vatbaar voor het ‘eigen-interpretatie-virus.’ Dat is prettig bij gedichten en romans. Niet bij conversaties.

Bovendien hebben we al meer dan genoeg virussen.

Disclaimer: gratis lezen mag, doneren wordt vast en zeker goed geïnterpreteerd en kan via:
vadertje.backme.org

Menno Voorwinde

Door schade en schande wijs geworden. Eigenwijze donder. Twijfelt aan alles in de wetenschap dat wijsheid begint bij twijfel.

2 gedachten over “De Bekende”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.